Független államot álmodott

balaton.vehir.hu 2012. 08. 20. 13:10

Szent István király, Imre herceghez szóló intelmein keresztül világította meg Sebő József az ünnep lényegét a balatonalmádi városi ünnepségen.

 A tanár úr beszédében rámutatott, első királyunk, fiának szóló tanácsai között igen sok, ma is megszívlelendő gondolat rejtőzik. István független Magyar államot akart, ezért nem hódolt be Bizáncnak sem. Ma a multiktól, és a modern korra oly jellemző fogyasztóvá válástól kell távol tartanunk magunkat, hogy szabadabbak lehessünk. Lelkünket kell megerősítenünk - vallja Sebő József - mert csak egy erős nemzet képes a felelmelkedésre. 

Úgy lehetünk hűek Szent királyunk szellemiségéhez, ha felhagyunk a kishitű gondolkodásmóddal, ami még ma is oly jellemző a magyar emberekre. Pedig most éppen legutóbb az olimpiai játékokon bizonyítottuk: nem kevés értéket tudunk adni a világnak. 

Szabadság szerető Almádi népe is, itt állítottak először emléket Kossuth Lajosnak. Ezt a maroknyi embercsoportot sem tudták megtörni a kommunizmus évtizedei sem, át tudták menekíteni értékeiket a ma élők számára.

Sokéves hagyomány, hogy a város vezetése ezen a jeles napon adja át a balatonalmádi városért érdemérmet annak az életével és munkásságával példát mutató személynek, aki sokat tesz Almádiért. Ez évben az elismerést Vrábel Anna, Nyitragerencsér testvértelepülés polgármesterasszonya vehette át Keszey János polgármestertől.

Mint ahogy a Laudációban elhangzott, Anna asszony vérbeli pedagógusként nagy hangsúlyt fektet a néphagyományok megőrzésére, felélesztésére. A fiataloknak hagyományőrző csopotjában tanítja, az idősekkel pedig együtt őrzi a magyarságtudatot. A rendkívül szerény asszony köszönőbeszédében azt mondta, ő csak egy kis hajszálgyökere a fának, s rengeteg hozzá hasonló társával munkálkodik azon, hogy ez a fa minél szebb és zamatosabb gyümölcsöket teremjen.   

Az ünnepség zárásaként pedig illendően megszegték az új kenyeret, amelyet egy pohár borral lekísérve még sokáig beszélgettek az Almádiak a katolikus templom kertjében.  

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!