Balatonalmádiban tartották az I. Országos Amatőr Gombafelismerő vetélkedő

balaton.vehir.hu 2012. 03. 31. 13:50

Első alkalommal tartották az országos versenyt Balatonalmádiban az Almádi Gombászok Asztaltársasága rendezésében.

A versenyt megelőzően Szenthe László, az Almádi Gombászok Asztaltársasága vezetője mutatta be a versenyt, válaszolt hírportálunk kérdéseire.

Hányan és honnan érkeztek az országból?

-A regisztráció most is zajlik, összesen 35 fő érkezett hazánk legkülönbözőbb részeiről, a teljesség igénye nélkül: Sopronból, Vácról, Budapestről és Székesfehérvárról.

Hogyan zajlik a verseny?

-Minden versenyző kap egy regisztrált ívet, amire az első körben 66 különböző gomba fajnak a nevét kell felírni, amiket vetítünk. Ezt követően ha egyenlő pontszámot érnek el, akkor további 16 különböző gomba fajtát kell felismerni és ha ez sem tudná eldöntené a felismerő versenyt, akkor következnek a villámkérdések.

Mi a célja a mai rendezvénynek?

-Elsősorban a természet megszerettetése, a megfelelő tudás és ismeretek elsajátítása hiszen gombázni egész évben lehet a szabadban. Az ehető gombák tekintetében mi gombászok a tavaszt a cseh kucsmagomba szedésével köszöntjük, de az idei év vészesen csapadékhiányos, így nagyon kevés gombát lehet találni.

Auer Péter

Kik a zsűri tagjai?

-Elnöke Auer Péter, a Budapest TIT Stúdió Gombász Szakkör vezetője, tagjai: Dr. Markó Lászlóné (Székesfehérvár) és Kalauz Katalin, a szombathelyi piac gomba szakellenőre.

Mit Tanácsol a gombászoknak?

-Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a biztos tudás és ismeretek ellenére minden alkalommal meg kell mutatni a szedett gombát a szakemberekenek!

Bálint Sándor

 Bálint Sándor önkormányzati képviselő a város nevében köszöntötte a szombati rendezvényt, kihangsúlyozva, hogy reményei szerint a versenyzők elidőznek a városban, megismerik annak nevezetességeit és sétálnak a Balaton parton és a mai, hagyományteremtő megmérettetést további színvonalas versenyek fogják követni az elkövetkezendő években.

A versenyzők

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!