A HM VERGA VESZPRÉMI Erdőgazdaság Zrt. átadta a Vitéz Bertalan Árpád kilátót

balaton.vehir.hu Forrás: Somody Zsuzsanna 2013. 10. 19. 09:55

A HM VERGA VESZPRÉMI Erdőgazdaság Zrt. 2013. október 17-én ”A jövő a kezünkben van” című közjóléti fejlesztéseinek keretében átadta a Vitéz Bertalan Árpád kilátót.

A HM VERGA VESZPRÉMI Erdőgazdaság Zrt. 2013. október 17-én ”A jövő a kezünkben van” című közjóléti fejlesztéseinek keretében átadta a Vitéz Bertalan Árpád kilátót.
Az országunkban túrázni vágyó turisták számára az egyik legkedveltebb célpont a dunántúli Magas-Bakony. Ez a látnivalókban gazdag terület a Veszprém megyében fekvő Bakony-hegység északi részén terül el. Itt találhatók a hegység több száz méter magas csúcsai, köztük az egyik legmagasabb, a Papod hegy csúcsa is, amelynek magassága 646 m.

Olmosi Marianna MFB főmunkatárs,Tengerdi Győző vezérigazgató, HM Verga Zrt., Dr Kovács Zoltán , Veszprém Megye kormánymegbízottja, Dr Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök- helyettes

Az előkelő magasságú Papod-hegy csúcsán a HM VERGA Zrt. által saját erőből létrehozott impozáns Vitéz Bertalan Árpád kilátó régi hiányt pótol. Az 1956 cm magas impozáns, borovi fenyőből készült építményhez panorámaterasz is társul. Magasságának köszönhetően minden irányba csodálatos panoráma tárul elénk.
Északi irányba látható Zirc városa, a Kőris-hegy, a Som-hegy és a Pannonhalmi Apátság. Északkeletre látható tiszta időben Környe és a Tési-fennsík szélkerekei. Keleti irányba Várpalota és a lőtér található. Déli irányba tekintve megpillanthatjuk Veszprémet és a balatoni panorámát egészen a déli partig. Nyugati irányba előtűnik a Kab-hegy, valamint északnyugatra a Somló is. A Papod hegy csúcsa a kilátóval Veszprém városából jól látszik.
A beruházás nettó összértéke 32 millió Ft.

Bakony Vadászkürt Egylet tagjai, Gyöngyösy Csaba kontrolling osztályvezető, a HM Verga Zrt és Tengerdi Győző vezérigazgató HM Verga Zrt.

A Vitéz Bertalan Árpád kilátót Dr. Kovács Zoltán, Veszprém Megye kormánymegbízottja, Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes, Olmosi Marianna, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. főmunkatársa, valamint Tengerdi Győző, a HM VERGA Zrt. vezérigazgatója adta át. A rendezvényen részt vettek a régió közéleti szereplői, turisztikai szakemberei és a média képviselői.
A kilátó névadója Vitéz Bertalan Árpád (1898 - 1941) magyar katona, az első világháború hőse, a Vitézi rend tagja. Ő volt a magyar ejtőernyős vadász fegyvernem megszervezője. A Veszprém-Jutaspuszta repülőtérről 1941. április 12-én a Délvidékre indult bevetésre egy öt gépből álló ejtőernyős zászlóalj élén. A vezérgép közvetlenül a felszállás után megbillent, lezuhant és kigyulladt. A katasztrófában a repülőgép 4 fős személyzete, Vitéz Bertalan Árpád harccsoport-parancsnok és 17 ejtőernyőse halt hősi halált. Vitéz Bertalan Árpádot később posztumusz alezredessé léptették elő.
A kilátóhoz számtalan turistaút vezet. Ezeket akár csoportosan, akár egyénileg is meg lehet közelíteni. A kirándulás garantáltan meseszép élményekkel gazdagítja az odalátogatót.

A Papod hegyen, álló 1956 cm magas Vitéz Bertalan Árpád kilátó

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!