A csillagok birodalma

balaton.vehir.hu Forrás: bfnp.hu Fotó: bfnp.hu 2013. 07. 10. 10:19

Új planetáriumi film a bakonybéli Pannon Csillagdában.

Műsorra tűzte a bakonybéli Pannon Csillagda a legújabb, “A csillagok birodalma” című planetáriumi filmjét. A program mind technikai, mind pedig tartalmi szempontból is forradalmi újdonság a magyar filmgyártás, valamint a hazai csillagászati ismeretterjesztés és ökoturizmus palettáján. E film az első, és mindeddig egyetlen olyan magyarországi gyártású planetáriumi show, amely a nemzetközi technikai szabványoknak megfelelően, kupolára optimalizált mozifilm képminőségben, térhatású hanggal készült el, a világpiac legigényesebb elvárásai szerint. Ugyanakkor a film különlegessége, hogy a speciális animációk mellett hazánk csillagfényes tájképei is feltűnnek benne.

A Pannon Csillagda a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának bemutatóközpontja, ezért különösen fontos számunkra, hogy az új planetáriumi előadás a Balaton-felvidék csillagfényes ösvényein vezet el minket a csillagok birodalmába - mondta Puskás Zoltán, a BfNPI igazgatója. A film az Univerzum távoli világát és a pannon táj éjszakai képeit ötvözi különleges egységgé. A nemzeti park és a Bakony-Balaton Geopark csillagfényes tája, tökéletes díszlete a filmnek!

Mint Sárnecky Krisztián, a Pannon Csillagda vezető csillagásza elmondta: a planetáriumi előadás a csillagok életútját, fejlődését és pusztulását, a különböző csillaghalmazok típusait és a galaxisunk, a Tejútrendszer világát mutatja be. A film minden ízében világszínvonalú alkotás! - emelte ki a neves kutató.

A csillagfényes tájképek készítésénél számos technikai kihívást kellett megoldanunk, de ugyanilyen problémás volt az animációk elkészítése, hiszen ebben a technológiában a film minden egyes képkockája 5 HD kép egybeötvözésével születik meg!

“A csillagok birodalma” hét hónapig, párhuzamosan több stúdióban készült, és elmondhatatlan mennyiségű munka van benne - mondta el Bárány László, a film rendezője. Hála a kollégák, köztük is Molnár Péter videografikus és ifj. Balogh Ferenc zeneszerző kitartó munkájának, végül egy rendkívüli mű született.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!