Keszthely: újraindult a vitorlás oktatás

balaton.vehir.hu Forrás: keszthely.hu 2020. 05. 20. 08:04

Újra járhatnak csoportos edzésekre a fiatalok az Optisul Vitorlásiskolában. Az elmúlt időszakban csak egyéni oktatásra volt lehetőség, a korlátozások enyhítésével azonban újra közösen szállhatnak vízre a gyerekek. A Keszthelyi Yacht Club életében is nehéz volt az elmúlt időszak, de pozitívan tekintenek a jövőbe és júniusban már versenyt is tartanak.

A kezdő csapat tagjai teszik vízre a vitorlásokat a Keszthelyi Yacht Clubban. Az idei évben heten vállalkoztak arra, hogy megtanulnak vitorlázni, a koronavírus járvány miatt azonban még nem volt alkalmuk vízre szállni a fiataloknak. Az elmúlt időszakban a haladó csapat is egyénileg edzhetett, a gyerekek óránként váltották egymást. Most a lazításoknak köszönhetően ismét lehetőség van a csoportos edzésre, ezt a fiatalok is nagy örömmel fogadták.

„Szeretem a vizet, meg itt lakunk Keszthelyen, úgyhogy közel áll hozzám a Balaton is és ez a sport is, mert az apukámnak is van vitorlás hajója. Nagyon szeretek vitorlázni, mert lehet gyorsan is menni benne, amikor nagy a szél, meg vannak társaim is itt a sportban.” - mondta Tóth Bátor András, a vitorlásiskola egyik tanulója.

A járvány a Keszthelyi Yacht Clubbot is nehéz helyzetbe hozta. Elmaradtak a versenyek, így sportolóiknak nem volt lehetőségük megmérettetni magukat. Ugyanakkor a kijárási korlátozás miatt kevesebben szálltak vízre, mint az ilyenkor szokásos, nehezen indult be a szezon. A klub vezetője azonban bizakodó, reméli, hogy a szabályok lazításával visszatérhet az élet a régi kerékvágásba.

„Ahogy indult az egész járványhelyzet, úgy tűnt, hogy ebben a szezonban sok minden nem lesz. Utána, amikor kezdtek lazítani, tudtunk olyan edzéseket tartani, ahol egy gyerek volt kint a vízen az edzővel és váltották egymást óránként. Utána, amikor felszabadították az edzéslehetőségeket, mint ahogy most is látszik, már kint van az egész csapat.” - tájékoztatott Tompos Kálmán, a Keszthelyi Yacht Club elnöke.

A járvány nehéz helyzet elé állította az oktatókat. is. Míg a vitorlázás egy csapatsport, és rendkívül fontos, hogy az indulók együttműködjenek egymással, addig az elmúlt időszakban ezt nem tehették meg a gyerekek. A közös edzések újraindulásával is számos szabályt be kell tartaniuk a fiataloknak. Így például külön öltözőben öltöznek és a szárazföldi megbeszéléseken is távolságot tartanak egymástól.

„Az Optisulinak ez a lényege, hogy a vitorlázás alapjait úgy tanuljuk meg, hogy a gyerekek egymással együttműködve, egymást segítve szálljanak vízre, és kint a vízen is bajtársak és nem ellenfelek. Minden estere ezzel együtt most egy picit másképp kell együttműködnünk a parton, a gyerekeknek be kell tartani a távolságot, külön öltöznek, külön padokon foglalják el a helyüket a parti megbeszélések alkalmával.” - mondta Buzás Attila, az Optisul Vitorlásiskola oktatója.

Ugyan az országos és a nemzetközi versenyek egyelőre határozatlan ideig elmaradnak, a Yacht Club június első szombatján megtartja a Szombati sorozat első versenyét a Keszthelyi öbölben.

Regman Karola - Keszthelyi TV

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!