140 éves a Keszthelyi Yacht Club

balaton.vehir.hu Forrás: kyc1879.hu 2019. 05. 01. 22:27

Az ország egyik legrégibb sportegyesületét még a Festetics-család alapította, jogelődje a Csónakázó és Korcsolyázó Egyesület.

 

„Semmiféle szél nem kedvez annak, aki nem tudja melyik kikötőbe tart" (Seneca)

A Keszthelyi Yacht Club története a balatoni vitorlázás fejlődésének tükrében

  • 1847-ben elindult a Kisfaludy gőzhajó
  • 1867-ben angol mintára létrehozták a Balatonfüredi Yacht Egyletet
  • 1879. június 29-én megalakult a Keszthelyi Csónakázó és Korcsolyázó Egylet 105 taggal. alapszabályban rögzítették a tagság kötelességét, mint a csónakázás és a korcsolyázás népszerűsítését, a Balaton kultusz fejlesztését Keszthely érdekében. Első elnöke: dr. Csanády Gusztáv a Keszthelyi Gazdasági Tanintézet tanára, igazgatója.
  • 1894 Hullám Szálló átadása, Balaton Szálló egy évvel később
  • 1900 A KCSKE csónakházának avatása (A tagok saját maguk által nyújtott kölcsönökkel tették lehetővé a csónakház és az első csónakok megépítését. A területet a Festetics család biztosította a Balaton Szálló és a mai Helikon Szálloda közötti partszakaszon)
  • 1930 Június 3-án az egyesület felvette a Keszthelyi Yacht Club nevet
  • 1932 Augusztus 15-én CsikFerenc későbbi olimpiai bajnokunk először indult nyilvános versenyen 100 m-es mellúszásban, Keszthelyen
  • 1934 Július 27-28. Első Kékszalag verseny a Balatonon, a rendező bizottságban a KYC akkori elnöke, Svastits Géza. Abszolút 4.hely, kategória 1.hely: Dér Rezső a KYC versenyzője.

 Az egyesület fennállása óta tagjai révén számos sportágban sport és egyéb közösségi rendezvények szervezőjeként, sportolásra alkalmas helyszínek megvalósítójaként járultak hozzá Keszthely és a térség polgárságának szórakozásához, közösségi életének fejlődéséhez ezáltal életminőségének javulásához. Az első evezős és korcsolya versenyek mellett, a helyi úszó, jégkorong és tenisz sportágak, valamint a természetjárás meghonosításában és fejlesztésében is a kezdetektől szerepet vállalt a Keszthelyi Yacht Club tagsága.

Az egyesületnek többször is költöznie kellett, míg vitorláskikötője mai helyére, a volt ládagyár területére került Keszthely keleti felében, csekély számú hajóhellyel. A telepet közösen használják túravitorlások és evezősök, és itt működik az ország egyetlen vitorlás-hajóépítő iskolája, a keszthelyi Asbóth Sándor Szakközépiskola és Kollégium egyik tagozata is. 

Az egyesület jelenleg is non-profit szervezetként működik, a szabadidősport szervezett keretei között foglalkozik vitorlás ifjúsági és felnőttoktatással, nyári gyerektáborok szervezésével. A Magyar Vitorlás Szövetség versenyrendszerében számos olimpikont és világbajnokot, valamint nemzeti bajnokok sorát nevelte már ki. Az egyesület jelenlegi elnöke: Tompos Kálmán, taglétszáma meghaladja a 80 főt.

A 140 éves Keszthelyi Yacht Club a kerek évforduló alkalmából a következő rendezvényeket hirdeti meg a vitorlázás iránt érdeklődő gyerekek és családjaik részére:

  • Június 7-én Nyíltnap a Keszthelyi Yacht Clubban (egész napos vitorlás programok gyerekek és családok részére
  • Június 24-28. Ingyenes vitorlástábor gyermekeknek
  • Június 29-én KYC 140 Kupa (Kis- és nagyhajós vitorlásverseny a Keszthelyi-öbölben)


A KYC egyéb rendezvényei 2019-ben

  • Szombati Regatta sorozat fordulói (kis- és nagyhajós vitorlásverseny a Keszthelyi-öbölben): május 4, június 1, július 6, aug. 3, szept.7, okt.5. 15,00 órától a
  • Agrolog Kupa (Kis- és nagyhajós vitorlásverseny a Keszthelyi-öbölben: aug. 17-18.
  • Gentlemen's Race (Egykezes vitorlásverseny a Keszthelyi-öbölben: szeptember 14.
  • Last Minute Kis- és nagyhajós vitorlásverseny a Keszthelyi-öbölben: október 26.
A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!