Mire jó egy szombati borongós nap a Balatonnál?

balaton.vehir.hu 2018. 10. 27. 22:44

Keszthely, 2018. október 27. szombat – Pontosan arra, hogy felkerekedjen a család, felkeresse Keszthely híres kiállításait, a kiállító termeket, világjárást tegyen öt kontinensen, botanikai különlegességekben gyönyörködjön, a vasúti modellkiállítás pedig pontosan arra jó, hogy feltörjön a Homo ludens az emberből. A Pálmaház és környezete pedig egyszerűen lenyűgöző.

 Eredetileg hat helyszínt választottunk ki, de az egy naposra tervezett látogatás és a kiállítások annyira lenyűgöztek, hogy végül is hármat sikerült „bejárnunk”, az idő egyszerűen elillant.

A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. Az állandó kiállítás pontosan tíz évvel ezelőtt nyílt meg 2008-ban. A gyűjtemény alapját képezi Windisch-Grätz Ferenc József hazánknak adományozott több száz darabos trófeagyűjteménye, amely teljes egészében látható. A régi székely főnemesi családból származó báró Dózsa György válogatott trófeái – melyek között több világrekord is található – szintén a múzeum meghatározó részét alkotják. A múzeum emléket állít a hazai legismertebb vadászoknak is, a kiállított Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán relikviákkal és trófeákkal, valamint ismerteti Szederjei Ákos és Nagy Endre szakmai múltját is. Nagy Endre neves vadász trófeáinak egy része még a balatonedericsi Afrika múzeumban látható.

A vadászati múzeum egyik alapítója, Hidvégi Béla igényes és elhivatott munkájának köszönhetően gyűjteménye Európában páratlan értéket képvisel. Öt kontinens vadászható nagyvadjai teljes életnagyságban, a természetes élőhely bemutatásával a kiállítás leglátogatottabb része. A kiállított térkép szerint a vadász a világ legkülönbözőbb országaiban, mintegy 250 helyszínen vadászott.

Szintén a kiállításon látható Hidvégi Béla Phanteon-díja is, ami a világ legrangosabb díja is egyben, emellett a vitrinben számos nemzetközi díj, elismerés, és a világ vadásza gyűrű is látható. Ahhoz, hogy befogadjuk a rengeteg élményt, simán rá kell szánnunk legalább 2-3 órát.

A vitrinek között egy érdekes Mementó hívja fel a figyelmet: „Emlékeztető azokra a vadakra, amelyeket orvvadászok pusztítottak el. László Péter bronz alkotása

Az igazi meglepetés csak ezután következett, a tetőtérben látható Európa legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása. A terepasztalok több mint 2,7 kilométer hosszú sínhálózatán 348 teljesen automatizált szervomotoros, dekóderrel irányított kitérőn át, 1800 épület között 75 különféle, az előző két évszázad mozdonyaiból, személy- és tehervagonjaiból összeállított korhű szerelvény közlekedik egyszerre H0 (1:87) méretarányban. Az állomások vágányhálózata légi fotók és eredeti tervek alapján készült. A leghosszabb terepasztal eléri a 70 métert!

Nincs az felnőtt, akit ne nyűgözne le a kanyargó sínek a havas hegyek között, alagútrendszereiben, tökéletes kivitel, szebbnél-szebb makettek, egyszerűen lenyűgöző, külföldi és hazai vasútállomásokkal tarkítva. A hatalmas teremben simán eltölthetünk újabb órákat úgy, hogy észre sem vesszük, megint elrepült az idő, de mosolygós, gyermeki énünket visszük magunkkal tovább.

Kilépve az épület ajtaján átsétálunk a Festetics kastély parkjába. Szemerkél az eső, de kit érdekel, a hatalmas park rendezett és lenyűgöző, a halas tóban aranyhalak és megtermett koi pontyok úszkálnak. Gyermekkorunk egyik legkedveltebb helyszíne volt a park. A 2012-ben megnyílt Pálmaház több, mint botanikai élmény, rengeteg egzotikus és ritka növényfajt láthatunk.

A kastély Madárparkja 2016-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, ahol jelenleg közel 40 faj vízimadár él, a világ különböző tájairól.

Ugyanakkor egy masszív üvegfalon keresztül láthatjuk a Balaton halvilágát. Szintén a szabadban óriás kaktuszok, déli gyümölcsfák terméseit fotózhattuk október végén! Ez újabb pár óra, ami után bizony jól esett a gőzölgő forró tea.

Dr. Bakonyi Károly, híres szőlőnemesítő emléktáblája is a kertben kapott helyet

A teremőröktől kezdve mindenki készséges és udvarias volt. Hasznos tipp: ha több kiállítást szeretnénk megnézni, akkor érdemes kombinált jegyet váltani, így spórolhatunk.

Fotó egyveleg:

 

 

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!