Kulturális örökség napjai - Vaskori kalandozások Keszthelyen

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2018. 09. 13. 08:52

A Tátika várhoz vezető tematikus túra, valamint a Keszthely vaskori emlékeit bemutató előadás is szerepel a kulturális örökség napjai alkalmából szervezett Zala megyei programok között.

 Szombaton Havasi Bálint régész és Szentes Szilárd vezetésével Zalaszántóról indul a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkon át vezető túra. A látogatók bebarangolhatják és megtekinthetik a Tátika vár környékének vaskori emlékeit és megismerhetik a térség csodálatos természeti környezetét - mondta el az MTI-nek Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.

    Keszthely környékének legizgalmasabb, legnagyobb kora vaskori lelőhelye Zalaszántó mellett, a Tátika vár alatt található - fűzte hozzá. A Sümeg felé vezető utat környező réteken tizenhárom sírhalom látható, az erdő mélyén pedig a kora vaskor időszakára, a Krisztus előtti 7-6. századra keltezhető csaknem 290 halomsír találtható - tette hozzá a múzeumigazgató. 
    A középkori vár alatt - a Tátika alsó platóján - több hektár kiterjedésű kora vaskori erődített földvár található. A túra útvonala a Tátika várba is elvezet, ahol a középkori építmény maradványait is megtekinthetik az érdeklődők. A nemzeti park kiemelten védett természeti értékeiről Szentes Szilárd túravezető mesél a túrázóknak. 
    A Balatoni Múzeumban "leletmustrával" egybekötött előadásokra várják a látogatókat. Eke István, a Göcseji Múzeum régésze és Havasi Bálint a Keszthely és környékének vaskoráról szóló prezentáción a legújabb ásatási eredményeket is ismerteti. 
    A Keszthely és Fenékpuszta mellett - a tervezett M76-os gyorsforgalmi út zalai nyomvonalán - végzett ásatásokon számos kora vaskori emlék került elő. A lelőhely nyugati részén megtalálták egy kora vaskori, a hallstatti kultúra időszakából származó település nyomait: házakat és a hozzájuk tartozó élelmiszertároló vermeket. A múzeumban a látogatók a legújabb restaurált leleteket is megtekinthetik. 
    Simmer Lívia, a Göcseji Múzeum régésze a 2016-ban közösségi támogatással megvalósult Zala megyei pálos kolostorok régészeti kutatásairól tart előadást és bemutatja az ásatáson előkerült régészeti leleteket. 
    A programokról részletes információk olvashatók a www.balatonimuzeum.hu oldalon. 
    A kulturális örökség napjai országos programsorozathoz a Zala megyei Páka is csatlakozott: szombaton az Öveges József fizikus, piarista tanár házában kialakított múzeumot nyitják meg. A látogatók megtekinthetik Öveges professzor bútorait, személyes használati tárgyait, kísérleti eszközeit és a tárlatvezetésen néhány kísérletet is bemutatnak - közölték a szervezők.
    Pákán található a Szent Péter és Szent Pál római katolikus templom, amelynek mennyezet- és falképeit 1993-ban restaurálták. A munkák során a szentély északi falán megtalálták a Szent Istvánt és Szent Lászlót ábrázoló freskót.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!