A nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram sajtóközleménye a keszthelyi Festetics-kastély aktuális fejlesztéseiről

balaton.vehir.hu Forrás: Novotny Klára 2017. 03. 24. 15:25

A 2017. március 24-én tartott sajtótájékoztatón Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram Miniszteri Biztosa ismertette a keszthelyi Festetics-kastélyt érintő fejlesztési projektet, Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője áttekintést adott a fejlesztési projekt (GINOP – 1,5 milliárd forint, Nemzeti Kastélyprogram – 4 milliárd forint) régióra gyakorolt hatásairól.

A projekt egyik legfontosabb célja az idegenforgalom fejlesztése és a munkahelyteremtés, ennek eszköze a kastély felújítása, melyet az Európai Unió és a Kormány igen jelentős összeggel (5,5 milliárd forinttal) támogat. Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója részletesen bemutatta a kastélyt és a parkot érintő aktuális beruházásokat.

Fotó: H. Szabó Sándor

A Helikon Kastélymúzeum megvalósult fejlesztései
2011 óta tíz különböző pályázati forrásból komplex felújítás kezdődött el 2,8 milliárd forint értékben, melynek első üteme 2015. december 31-ig befejeződött. Az első ütem során megvalósult fejlesztések az alábbiak:
1. Festetics-mauzóleum felújítása
A keszthelyi Szent Miklós temetőben magasodó Festetics-mauzóleum a XX. század második felére rendkívül lepusztult állapotba került. Lépcsős alépítménye szétfagyott, díszei és az ívek kazettáit díszítő rozetták nagyrészt eltűntek az idők során. A Társaság vagyonkezelésébe került építmény felújítása érdekében 175 millió forint költségvetési támogatásban részesült. A mauzóleum felújítása 2015 augusztusában fejeződött be, építésének kilencvenedik évfordulójával egybeeső helyreállítása és átadása nagyban hozzájárult ismertségének növekedéséhez és fennmaradásához egyaránt.
2. Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban - a keszthelyi Festetics-kastély évszázadai
Az NYDOP-2.1.1/A.B-12-K-2012-0004. kódszámú kiemelt fejlesztés keretében megvalósított projekt fő célja a Festetics-kastély vonzerejének továbbfejlesztése, a „Festetics-örökség” ápolása és korszerű fejlesztések, szolgáltatások megvalósítása volt. A fejlesztések eredményeképpen új turisztikai funkciók és szolgáltatások, új programok, látogatóbarát szolgáltatások váltak elérhetővé, melyek nagyban hozzájárulnak a látogatószám növeléséhez és a térségben eltölthető tartózkodási idő emeléséhez. A leromlott állapotú épületek jelentős része megújításra került, a főépület nyílászáróinak állagmegóvása megtörtént, sor került vizesblokkok kialakítására, integrált látogatómenedzsment rendszer bevezetésére, hőszigetelési munkák elvégzésére, a volt Amazon szálló teljes felújítására.
3. A keszthelyi Festetics-kastély parkjának történeti rekonstrukciója
A projekt fő célja a park értékes történeti növényállományának védelme, illetve pótlása, az angliai származású neves tájkertész, Henry Ernest Milner által alkotott geometrikus kertrészek pontos rekonstrukciója, az aszfalt burkolatok megszüntetése, a tó eredeti kontúrjának helyreállítása és a híd pontos újjáépítése volt a múzeumhoz tartozó mintegy 8 hektárnyi területen. A helyreállítás a történeti források alapos és kritikai elemzéséből indult ki, a hosszú távú terület újraegyesítési és helyreállítási koncepció szem előtt tartásával, a fenntarthatósági szempontok maximális figyelembe vételével.

4. Kastélypark közműveinek felújítása
A Festetics-kastély parkjának történeti rekonstrukciójához kapcsolódik a közművek felújítása, amelyek az 1950-70-es években készültek az akkor használatos anyagokkal, így azok korszerűtlenné váltak. A park alatt lévő közműhálózat felújítása különösen fontosnak bizonyult, hiszen e nélkül a folyamatos közműjavítások tönkretennék az újjáépített kertet, a felújított zöldfelületet. Sor került a díszkivilágítási rendszer felújításának 3D tervezése is.
2017. évben induló fejlesztések
GINOP-7.1.1-15-2016-0019 forrásból 1,5 milliárd forint, míg hazai forrásból 4 milliárd forint kerül
felhasználásra a II. fejlesztési ütem megvalósítására, így a projektre fordítható összes forrás 5,5 milliárd forint. A II. ütemben megvalósul a kastélyépület részleges gépészeti felújítása, az enteriőr rekonstrukció mellett új kiállítási tematika kerül kialakítása, kiegészül a fényfestés. Megtörténik a kertészeti területek történeti előzményeknek megfelelő rendezés, a dísznövények és zöldségtermelő haszonkert geometrikus struktúrájának tájépítészeti eszközökkel történő visszaidézése. A vadászati múzeum két új diorámával bővül, a korábbi honvédségi területen lovas- és agárpálya kerül kialakításra, a kertészet területén díszmadárház épül.
Az egykori fejőház (Schweizerei) rekonstrukciója keretében „A tej útja” kiállítás és látvány-sajtkonyha kerül kialakításra. Fontos fejlesztés egy új, a kerékpáros turisták igényei szerint kialakított fogadói pont kialakítása, valamint a gyerekek részére egy történelmi játszótér megvalósítása.
A Történelmi Kastélypark rekonstrukciója során a Pál utcai átkötő út megszüntetésére és a Bécsi kapu felújítására is sor kerül.
A terület hasznosítása során cél a történeti Milner-féle kert visszaállítása. Ennek a fejlesztési koncepciónak jelentős állomása a kastélypark eredeti állapotába történő visszaállítása, valamint a parkot átszelő autóút elbontása. Az autóút elbontásához, a történelmi kastélypark rekonstrukciójához, továbbá a történelmi park és az eddig felújított park összevonásához összesen nettó 3,9 milliárd Forint forrás kerül felhasználásra.
A keszthelyi lakosok számára egy újdonsággal is kedveskedik a Festetics-kastély, minden hónap egy adott napján - melyet a kastély honlapján tesznek közzé - egy jelképes összegért, 100 Ft-ért látogathatnak el a helyi lakosok a kastélyba.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!