A Festeticsek városában

balaton.vehir.hu Forrás: magyaridok.hu/Kis Virág 2016. 05. 31. 11:15

Ha Festetics Kristóf ma visszatérne Keszthelyre, elégedetten nyugtázná, hogy az utódok nemcsak őrzik, de tovább is álmodják azt a kulturális örökséget, amit ő megalapozott. A Georgikon városa manapság a múzeumok és a kultúra városa, s legyen szó fürdőéletről, vitorlázásról vagy éppen lovaglásról: minden kötődik a főúri családhoz. A turisztikai termékekben, szolgáltatásokban is megjelenik egy erőteljes brandépítés, így egyre szebben csillog a Festetics márkanév.

Ha egy városnak van érdekes története, ha vannak nagyjai, pulzáló kulturális élete, s ha ráadásul rendelkezik egy mesés kastéllyal és kastélyparkkal is, bármilyen céllal is érkezzen ide az utazó, az egész tartózkodását be­lengi a hely varázsa. A Festetics-örökség átszövi a turisztikai szolgáltatások kínálatát: még a fizetőeszközként szolgáló Festetics-kártyán is megjelenik; ám ami a legfontosabb: benne él a lelkekben és meghatározza a keszthelyi mindennapokat.

Keszthely madártávlatvól (Fotó: balaton.vehir.hu)

Talán ezért is közügy az itt élőknek az a turisztikaiattrakció-fejlesztés, amely Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban: a keszthelyi Festetics-kastély évszázadai címmel valósult meg 2,053 milliárd forintból. Városképet is meghatározó, örömteli esemény, hogy a kastély szomszédságában álló egykori Amazon Szálló visszakerült a turizmus vérkeringésébe. A patinás műemléképületben a felújítást követően a Főúri utazások, úti kalandok című kiállítás és egy rendezvényközpont kapott helyet.

Ki ne emlékezne rá gyermek- vagy ifjúkorából, amikor először belépett a kastélymúzeumba, felvette a „varázspapucsot”, és óvatos csúszó mozdulatokkal elindult, hogy felfedezze a tölgyfa lépcsőházat, a főúri lakosztályokat? Ámulva lépett be a régi nagyok itt hagyott életterébe, a nagyvonalú könyvtárterembe. Manapság a Helikon Kastélymúzeum Magyarország leglátogatottabb kastélya és egyben Nyugat-Magyarország egyik fő turisztikai attrakciója, évi kétszázezer látogatóval.

Napjainkban a kastélymúzeumban hat állandó kiállítás kínálja magát A vadászati, hintó- és modellvasúttárlat mellett a főúri életformáról és a Helikon Könyvtárról szóló enteriőrkiállítást úgy tervezték meg, hogy ne legyen kétségünk: vendégségben vagyunk a Festeticseknél. Attraktív tematikus tárlatvezetések, színes múzeumpedagógiai programok is kényeztetik a látogatókat.

A nívós rendezvények, komolyzenei koncertek, sőt esküvők helyszíneként is ismert tükörterem után egy új kiállítótérbe, a Festetics-arcképcsarnokba érkezhetünk. A pálmaház is megújult: növényházzal, lepkeházzal bővült, ahol nemsokára trópusi pillangókban gyönyörködhetünk.

További részletek a www.magyaridok.hu oldalon olvaható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!