Segítőkutyák a Balatonnál

balaton.vehir.hu 2012. 05. 11. 16:19

A NEO Segítőkutya Egyesület munkatársai pénteken Keszthelyre látogattak.

Mányik Richárd az egyesület elnöke elmondta hírportálunk munkatársának, hogy az egyik kórházi, gazdasági társaságokat tömörítő konferencián mutatták be pénteken délelőtt a képzett kutyákat, a bemutatóra az egyik orvos barátjuk hívta meg. Mint elmondta: hazánkban pályázati forrás szinte alig akad, egyesületük adományokból és adománygyűjtő rendezvényekből próbálja fenntartani magát. Az országban mintegy húsz kerekesszékeseket segítő kutyát "ismernek".  Terápiás céllal úgy 120 négylábút, a hallássérültek pedig  mindössze kettő(!) képzett kutyát tartanak nyilván.

Mali Erika és Mányik Richárd

-Pedig a kutyák igen fontos szerepet töltenek be a rászorultak mindennapjaiban. Például egy képzett kutya képes órákkal (!) az epilepsziás roham előtt jelezni a gazdának, a képzett kutyák a kerekesszékeseknek a kisebb kosarakat viszik, otthonaikban a villanyt fel és lekapcsolják, reggel ébresztik gazdáikat és még nagyon sok mindennapi feladatot megkönnyítő feladatok betanítására alkalmasak a barátaink- mondta Mányik Richárd. A kórházakban is intenzívebben lehetne alkalmazni a terápiás kutyákat a betegek érdekében.

A segítőkutyák nagyon hamar képesek megtanulni a rájuk bízott feladatokat, hihetetlenül ragaszkodóak gazdáikhoz, fajtától függetlenül, barátságuk szó szerint egy egész életre szól.

A NEO Segítőkutya Egyesület honlapja: www.segitokutya.net

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!