Védd magad okosan! Társasjáték a fiataloknak a bűnmegelőzésről

balaton.vehir.hu Forrás: lp. Fotó: lp. 2019. 02. 19. 16:48

A Megyei Rendőr-Főkapitányság együttműködve a Pannon Várszínházzal Védd magad okosan! címmel rendőrségi társasjátékot szervez, amelynek célja, hogy játékos formában, interaktív módon hasznos ismereteket kapjanak a fiatalok a bűnmegelőzés mindannyiunkat érintő témájában.

Pap Lívia, Vándorfi László, dr. Hatala József és dr. Tarcsa Csaba

  Egy ilyen jellegű, a színpadi eszközöket is felhasználó játék egyedülálló kezdeményezés, s idáig hasonló még nem volt az országban. Szabolcs megyében, ahol korábban dolgoztam, dolgoztuk ki a játék alapötletét, de az inkább csak kisebb közösségekben, osztályokban működött. Sokkal hatékonyabbá vált így az ismeretterjesztés, hogy behoztuk a színházba, s a Pannon Várszínház kreatív munkatársaival közösen egy olyan társasjátékot hoztunk létre, ahol négy csapat játszik, verseng egy időben egymással. A társasjáték olyan helyzeteket, problémákat dolgoz fel, amelyek a fiatalok életében előfordulnak, vagy előfordulhatnak.  Nagyon sokan nem tudják, hogy ebben a korosztályban már büntethetővé válnak a fiatalok. Nem elrettenteni akarunk, hanem rávilágítani és az óvatosságra inteni. Egy kicsit játékkal együtt tanítani. Ez a célunk. A játék kidolgozásakor középiskolásokat kértünk, hogy segítsenek, s az ő javaslataikat is figyelembe vettük, hiszen a legjobban ők ismerik azokat a problémákat, amelyek foglalkoztatják őket -  nyilatkozta a sajtótájékoztatón dr. Tarcsa Csaba dandártábornok megyei rendőrfőkapitány.

dr. Tarcsa Csaba

            A sajtótákoztatón részt vett dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke is, aki hangsúlyozta, hogy mindig nagy örömmel jön Veszprém megyébe, mert a Veszprém Megyei Rendőr-Főkapitányság munkatársai az ismeretterjesztés területén az elmúlt években mindig úttörő szerepet töltöttek be.  Ez a társasjáték is egy teljesen új program, egy teljesen új módszer, mely pedagógiai eszközöket alkalmaz, és a színpad lehetőségeit használja ki. A nemzeti bűnmegelőzési stratégia egyik fő célkitűzése, hogy a felnövekvő nemzedéket megóvjuk attól, hogy bűncselekmények áldozatává váljanak, illetve rosszabb esetben elkövetői legyenek. Eredményesen csak akkor tudunk dolgozni, ha mindenki, aki bármilyen lehetőséggel bír, az iskoláktól, az egyetemeken át a színházig, a bűnmegelőzési információk átadására, összefog. Akkor jelentős mértékben nő az emberek közösségérzete, biztonságérzete, sokkal élhetőbbnek és jobbnak élik meg lakóterületük biztonságát – mondta dr. Hatala József.

dr. Hatala József

            Vándorfi László igazgató elmondta, hogy a Pannon Várszínház örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, hiszen, mint mondta a színház tágabb értelemben maga is bűnmegelőzési feladatot végez. Az előadásokon, humán értékeket mutat be, ezekre állít fel példákat, nyújt példaképeket.

Pap Lívia és Vándorfi László

            A társasjáték, amelynek kedden a második bemutatója volt, a tervek szerint hat előadásból áll majd, s mindegyik alkalommal négy csapat verseng egymással a megye középiskoláiból, s ha a kezdeményezés sikeres lesz, folytatását is tervezik. A játékot Pap Lívia színművésznő rendezte színpadra, és játékvezetőként, s a versengő csapatok segítőiként a Pannon Várszínház művészei vesznek részt benne, akik egy-egy jelentettel is illusztrálják az egyes szituációkat. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!