Csinibaba a Pannon Várszínházban

balaton.vehir.hu Forrás: lp. 2018. 10. 26. 15:44

Szombaton, október 27-én mutatja be a Pannon Várszínház Vándorfi László rendezésében Márton Gyula, Csinibaba című zenés vígjátékát. A darabot Tímár Péter 1997-ben bemutatott filmje vitte sikerre, mely meghódítva a közönséget rövid időn belül az utóbbi évtizedek talán legsikeresebb magyar filmvígjátéka lett.

 Vándorfi László a történet eredeti színpadi változatát vette alapul és vitte színpadra, amely természetesen nem minden részletében azonos a filmmel. A vígjáték pergően friss sodrása, az egymást váltó jeleneteket mozgalmassága, a szatirikus, már-már groteszk hangvétel tökéletes összhangban van azzal az összművészeti szemlélettel, s azzal a földhözragadt realitástól elemelkedő költői játékstílussal, amelyet a Pannon Várszínház képvisel. A történet 1962-ben, játszódik, amikor a nagy szenzáció Gagarin űrutazása, küszöbön áll a harmadik világháború, még virágzik a szocializmus, s az akkori fiatalok először csodálkozhatnak rá a nyugati világra. Egy korszak, mely tele van friss reménnyel, s amelyben talán még szembetűnőbb a rendszer groteszksége, a maga groteszk és ellentmondásos figuráival. A cselekmény középpontjában a KISZ bizottság által meghirdetett Ki mit tud? áll, amelynek győztese részt vehet Helsinkiben a Világifjúsági Találkozón. Attila és barátai elhatározzák, hogy együttest alakítanak, hogy elutazhassanak Finnországba.

 

 Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

A vígjáték parodisztikus korrajz, és társadalomkritika, és nosztalgikus retro hangulat ötvözete, sok humorral, sok tánccal és zenével, azoknak az éveknek már szinte ikonikus slágereivel. Sokunknak ifjúságát idézi, s talán ezért jó visszagondolni rá, de az országba beszivárgó új zenék és izgalmas szellemi áramlatok, a felszabadultabb légkör, a színesebbé váló élet hátterében még ott a bizalmatlanság, ott vannak a besúgók, a figyelő szemek.

Az előadásban részt vesz a Pannon Várszínház egész társulata, s a teljes névsort felsorolni szinte lehetetlen. Attila szerepében Szente Árpád Csabát láthatja a közönség, Simon bácsi, a tömbbizalmi emlékezetes figuráját Molnár Ervin kelti életre.

Lp.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!