Hogyan lett meg az ezüst? - A hollandisok vébéje Majtényi Szabolcs szemével

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség 2018. 07. 31. 23:20

A hollandiai Medemblikben kerül sor a repülő hollandisok világbajnokságára. Majthényi Szabolcs részletes beszámolója a versenyről.

 

Idén sokan távol maradtak a világbajnokságtól mondván, hogy itt mindig erős a szél és rossz az idő. Ebből világosan érthető, hogy miért van 30 fok és 1-2-es szél. Az első napra szinte semmi szelet nem ígértek az előzetes előrejelzések, de a helyiek nem zárták ki egy kis lokál termik kialakulását. Ez be is jött és egy rövid halasztás után, dél körül vízre szállt a 73 hajó.

Óriási rajtvonalat raktak ki, ezért jól kellett dönteni, hol rajtolunk. Mi a lee oldalt választottuk és ellenfeleink nagy része is erre tendált. P lobogóra nem sikerült, de utána a fekete meghozta az eredményt és nekieredtünk a 2,5 körnek. Legalsó hajó voltunk és szépen szúrtuk fel a mezőnyt, mindenki fordulgatott ki mögülünk, aztán rövidesen mi is áttettük, hogy menjünk a mezőnnyel. Jól nézett ki, de nagyon csíkos volt és nehéz volt kalkulálni. Egyszer elsőnek tűntünk, majd 10-nek. Amikor összeért a 2 oldal, kicsit a jobb fizetett a frissebb szél miatt. A dánok középen még átértek, de mi már a dzsumbujba érkeztünk. Néhány jó igazítással 4. helyen vettük a bóját, de az előttünk haladó olaszok nagyon feltartottak. Domi súlycsökkenése meglátszik a bőszeles sebességünkön, mindig nyertünk pár hajóhosszt. Szerencsére az olaszok túl lazán halzoltak és föléjük tudtuk tenni, így tudtuk a saját tempónkat vitorlázni és kicsit megléptünk. Még a gyengeszeles menő, nagyon könnyű GER 199-re is közelítettünk valamennyit. A 2. kreuzban nem fogtak rendesen a németek és a szélfordulókat jobban kihasználva második helyen kezdtük az utolsó kört. Sajnos a dánok nem hibáztak, végig kontrol alatt tartottak, de mi is figyeltük a mezőnyt. Mögöttünk a hollandok nagyon messziről jöttek fel a 4. helyre és mázlijukra a németeket kizárták előlük BFD-vel (jó hogy annyit küzdöttünk velük).

A beszámoló további részletei a hunsail.hu oldalon olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!