Érdi Mári 5., a Gyapjas hajó 10. Hyères-ben

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség 2018. 04. 30. 10:02

Két futamgyőzelem, 4 harmadik hely, 2 éremfutam - Gyapjasék karrierjében felnőtt mezőnyben az első - és összetettben 5., illetve 10. helyezések. Így néz ki számokban a magyar vitorlázók sikere a Hyères-i Világkupa versenyen. És ezeken kívül persze számos további értékes helyezés, tapasztalat és legyőzött világklasszis.

 Talán a Gyapjas testvéreknek a negyedik futamban elért győzelme fejezi ki legjobban a magyar élversenyzők - és ezzel a magyar vitorlázás - elismertségét, amikor “a 470-es osztály legjobbjai gratuláltak“. Ami Palmán elkezdődött egy hónapja, a Világkupa utolsó, Hyères-i fordulóján folytatódott, illetve megerősödött. Immár 4 magyar egység tartozik a világ legszűkebb elitjébe és csak hajszállal tart hátrébb az ötödik hajó. A finnes Berecz Zsombor mellett a férfi és a női Laser osztályokban, valamint a férfi 470-esben is van akár a győzelemre is esélyes magyar hajó.

Palmán bronzérmes Érdi Mári ismét az éremfutamba jutott és ezúttal végül az ötödik helyet szerezte meg az elitmezőnyben úgy, hogy futamot nyert és begyűjtött egy 3., egy 5. és egy 9. helyezést is a 64 fős mezőnyben. Pompásan nyitott, majd következett két gyengébb futam, amik után egészen mélyről kellett felásnia magát - ez az ötödik helyig sikerült. “Nagyon nehéz volt ez a - Hyères-ben egyébként nem megszokott - gyenge  szeles verseny, így különösen örültem az ötödik helynek” - értékelte Mári a versenyt. A medal race-ben “végre” volt szél, 12 csomóban, jó hullámokban versenyeztek, ráadásul “inkább gyenge szeles versenyzők voltak körülöttem”. Mári a rajtnál begyűjtött egy 360 fokos büntetőt, s onnan kellett feljönnie, de ebben a szélben kifejezetten jó volt a sebessége, az 5. helyig sikerült is előre jönni, így egyet javított az összetettben és ott is ötödikklnt zárt.  A Palmai győztes dán Rindomtól egy hellyel kapott ki, az ottani ezüstérmes brit Youngot 26 hellyel előzte meg. A győzelmet a holland Bouwmeester már az éremfutam előtt megszerezte, biztos, ami biztos, azt is megnyerte. Fölényére jellemző, hogy a második finn Mikkola több mint kétszer annyi pontot gyűjtött. A folytatás az ugyancsak franciaországi, de atlanti-parti La Rochelle-ben kis pihenővel, majd edzésekkel és az egy hét múlva kezdődő az Európa-bajnoksággal.

Férfi Laser Standardban Vadnai Benjamin saját előzetes várakozásainak - “az első húszba várom magamat” - megfelelően versenyzett, összetettben a 17. helyen végzett és ő is begyűjtött egy futambeli 3. helyet.