Műsorváltozás a Pannon Várszínházban

balaton.vehir.hu Forrás: lp. 2018. 03. 21. 15:36

A Pannon Várszínház műsorában változást történt, a korábban meghirdetett Béke Presszó című előadás, a Vad Fruttik, Likó Marcell és Géczi János zenés játéka a következő évad műsorán szerepel majd, s helyette Déry Tibor, Pós Sándor, Presser Gábor és Adamis Anna Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című rock-musicalje lesz április 14-én ennek az évadnak az utolsó bemutatója.

 A műsorváltozást sajtótájékoztatón jelentette be Vándorfi László igazgató, aki hangsúlyozta, hogy a technikai okok mellett, egyéb fontos szempontok is amellett szóltak, hogy a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról új, vagy részben új szereposztásban még ebben az évadban szerepeljen a Pannon Várszínház műsorán.

Krámer György (b.), Molnár Anikó és Vándorfi László

Ebben az évben, 2018-ban 45 esztendős az első magyar rock-musical, negyvenöt évvel ezelőtt mutatták be a Vígszinházban. De a veszprémi színházi életben is meghatározó jelentőségű volt ez a darab. A Petőfi Színház 1986-ban tűzte műsorára, s Ulf Reiher kitűnő német rendező állította színpadra, aki a dramaturgiában természetszerűleg brechti megoldásokat alkalmazott. Akkor Presser Gábor is jelen volt a próbákon és a vígszínházi tapasztalatok alapján sok mindent újra gondolt, áthangszerelt, s új átkötő zenéket is írt hozzá. Aztán 1995-ben, tehát kilenc év múlva ismét műsorra tűzte a darabot a Petőfi Színház az én rendezésemben. Akkor került a színházhoz két fiatalember, Gazdag Tibor, aki akkor kapta meg első zenés szerepét, és hívtam meg Novák Pétert, hogy szerződjön a társulathoz, aki itt Veszprémben mutatkozott be színpadi színészként. Szerepelt az előadásban még Oravecz Edit és Kiss T. István, akik már az 1986-os bemutató részesei is voltak. A koeorgráfus ismét Krámer György volt, aki a darab összes veszprémi bemutatójának alkotói között ott volt. Nagy sikerrel játszottuk a darabot, s az előadásszám megközelítette a százat, ami egy vidéki színház viszonylatában nagy szám.

Gazdag Tibor és Novák Péter

A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című rock-musicalt a Pannon Várszínházban 2005-ben mutattuk be egy új szereposztásban, s a mostani előadásra ehhez képest is részben új szereplőkkel készülünk. József szerepét Gazdag Tibor alakítja, Manuel pedig Novák Péter lesz. Eszter szerepében Kovács Ágnes Magdolnát látjuk majd, aki korábban Beverly szerepét játszotta, amit most Pap Lívia vett át. Ebben az új változatban társulatunk teljes létszámmal részt vesz, s a produkció ezúttal ötven szereplővel kerül színpadra. Ugyanazt a változatot adjuk elő, amit Presser Gábor 1986-ban az első veszprémi bemutatón összeállított. A bemutatót megelőző napon, április 13-án nyilvános főpróbát tart a Pannon Várszínház, amelyen egy támogatónak köszönhetően a szociálisan, vagy mentálisan hátrányos helyzetű veszprémi polgárok térítésementesen vehetnek részt.

Novák Péter némi nosztalgiával emlékezett vissza a korábbi 1995-ös bemutatóra. Én teljesen autódidakta voltam abban az időben – mondta – engem a Vándorfi Lászlóval való közös munka legalizált a pályán. Ez volt nekem az iskola, a bemutatkozás, a színházi szocializációm helyszíne. Egy érdekes aspektus, hogy most idősebben visszakerülünk ugyanabba a szituációba, s meg is kellett teremteni egy keretjátékot, mert valahogy indokolni kell, hogy újra megélünk egy történetet. Maga a darab is tele van emlékezésekkel, multbeli elvarratlan szálakkal, nosztalgiákkal. Úgy gondolom ez egy kultikus történet, s éppen ezért van a helyén ma is, ezért fontos mindenki számára 2018-ban is.

Gazdag Tibor elmondása szerint, amikor megkapta a felkérést Vándorfi Lászlótól először szkeptikus volt, s úgy gondolta, hogy A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról talán már elcsépelt téma, s maga József szerepe is egy fiatal szerep. De amikor újra meghallgattam, a zene elkezdett ismét hatással lenni rám, s rájöttem mégis valami olyan örökérvényűt fogalmazott meg a szerző, ami valóban nem korhoz kötött, ami értéket képvisel – mondta Gazdag Tibor.

A Pannon Várszínház új bemutatójának további szereplői Koscsisák András, Egyed Brigitta, Lenchés Márton, Molnár Ervin, Keresztesi László, Szelle Dávid, Farkas-Csányi Attila, Gönczi Jakab és Szente Árpád Csaba. A koreográfiát Krámer György készítette, jétáktér Kovács Yvette Alida, jelmeztervező Justin Júlia.

A rendező, Vándorfi László szerint egy sajátosan veszprémi színháztörténeti pillanat lehet ez a bemutattó és a részt vevő művészek garanciát jelentenek arra, hogy ismét egy emlékezetes előadás szülessen. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!