Jövőre veled ugyanitt - Bemutató a Pannon Várszínházban

balaton.vehir.hu 2017. 11. 03. 14:46

Szombaton mutatja be a Pannon Várszínház Bernard Slade, Jövőre veled ugyanitt című romantikus vígjátékát, amelyet a szerző 1975-ben írt, s 1978-ban film is készült belőle. A rendkívül profi módon megírt darab világsiker lett, és Magyarországon is több színházban bemutatták, és magas előadásszámot ért el.

A történet valójában egy egyszerű szituációra épül, két ember, Doris és George egy szállodában véletlenül megismerkednek és együtt töltik az éjszakát. Mindketten házasságban élnek, gyermekeik vannak, s annak ellenére, hogy egymásba szeretnek, s mély barátság alakul ki közöttük, családjukat nem hagyják el, de elhatározzák, hogy minden évben együtt töltenek egy hétvégét abban a szállodában, ahol először találkoztak. A történet huszonnégy évet ölel fel, de a darab tulajdonképpen minden ötödik találkozásukat mutatja be. Ahogy telnek az évek, ők maguk is kapcsolatuk is változik, és egyre jobban megismerjük történetüket, és személyiségüket.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

A Jövőre veled ugyanitt kétszemélyes darab, s ez nagyobb feladatot jelent a két szereplő, a két színész számára, akik mindvégig a színen vannak. Pap Lívia és Koscsisák András két olyan karaktert formál meg, akik a mindennapokból számunkra is jól ismertek lehetnek, s a humoros, vagy lírai pillanatokban átélhetjük érzelmeiket. S hogy ezek a pillantok megérintik a nézőket, ez Pap Lívia és Kocsisák András őszinte játékának köszönhető. A sokszor megható játékosság, a minden évben várt találkozás öröme mögött ott rejlik a valójában nem beteljesült boldogság szomorúsága is.
Fontos kiindulási pontunk volt a darab színrevitelénél, hogy bár romantikus vígjáték a műfaji megjelölése, s vannak komikus helyzetek és poénok, de a két a szereplő egymáshoz és családjukhoz fűződő kapcsolatait mély, ambivalens érzelmek jellemzik, s erre kívántuk helyezni a hangsúlyt. Egy kétszemélyes darab esetében különösen ügyelni kell arra, hogy az előadás betöltse a teret, s olyan helyzeteket kell teremteni, hogy egy pillantra se lankadjon a nézők figyelme. Szerencsés helyzetben voltam, hiszen két olyan profi színésszel dolgoztam együtt, mint Pap Lívia és Koscsisák András, akik már aurájukkal meg tudják teremteni az előadás légkörét – mondta Szelle Dávid a darab rendezője.
Rendkívül hálás szerep, s egy nagy ajándék – mondta Pap Lívia – hiszen jól megírt szöveg, és egy széles érzelmi skálán ad lehetőséget, hogy az ember képességeit próbára tegye. Akár a perzselő szerelmet, a szenvedélyt, a bűntudatot, a folyamatos vívódást, vagy a különös helyzetből fakadó komikumot kell megélni és mások számára is átélhetővé tenni. Az évek során a szereplők, s különösen Doris változáson mennek át, s nagyon érdekes feladat megformálni, hogy alakul személyiségük, egymáshoz, és családjukhoz való viszonyuk. Az előadást a nagyszínpadon mutatjuk be, s külön feladat belakni ezt a teret, megteremteni azt az intimitátst, amit megkövetel a darab.
Koscsisák András szerint minden jó szerep egy jutalomjáték, s ez egy jól megírt darab, melyet két alkalommal Inotán már bemutattunk és nagyon jól fogadta a közönség, persze ez talán annak is köszönhető, hogy egy világsikerről van szó. A Jövőre veled ugyanitt egy vígjáték, de vannak drámai mélységei is, s olyan érzelmi húrokat tud megpendíteni, amelyekkel sokan együtt tudnak érezni. Valójában két szerencsétlen emberről van szó, akik évente egyszer azon a két napon igazán boldogok. Azt hiszem, hogy a nevetésen kívül ad valami mélyebb útravalót is a nézők számára, s ez a fontos, és ebben rejlik a titka. László Péter
 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!