Sajtóközlemény: Eredményesen zárta a felvételi eljárást a Pannon Egyetem

balaton.vehir.hu Forrás: Gombás Kornél 2017. 07. 27. 19:24

Eredményesen zárta a felvételi eljárást a Pannon Egyetem, 2017. július 27.

Elmondható, hogy stabil az érdeklődés a Közép- és Nyugat-Dunántúl régiójában minőségi felsőoktatást folytató Pannon Egyetem iránt, amely a tegnap kihirdetett ponthatárok ismeretében a felvételi eredményekben is megmutatkozik. Bár a tavalyi kiugróan magas jelentkezési adatokat idén nem sikerült túlszárnyalni, így is közel 2200 hallgató jelentkezett első helyen az intézménybe.
A legtöbb hallgató továbbra is a Gazdaságtudományi Karra nyert felvételt; a jelentkezők harmada ide jelentkezett annak ellenére, hogy továbbra is meglehetősen magas az állami finanszírozott ponthatár. Az előző évhez képest sokkal kiegyensúlyozottabb a belső szerkezet, azaz jobb az alapképzés-mesterképzés -, valamint az állami finanszírozottak aránya.

A Pannon Egyetem vezetősége július 27-én sajtótájékoztató keretében ismertette a Pannon Egyetem felvételi eredményeit. A sajtótájékoztatón részt vett (a fényképeken balról jobbra haladva):
Dr. Kovács Zoltán, a Gazdaságtudományi Kar dékánja, Dr. Polgár J. Péter, a Georgikon Kar dékánja, Dr. Németh Sándor, a Mérnöki Kar oktatási és akkreditációs dékánhelyettese, Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Dr. Horváth Géza, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja, Dr. Hartung Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja, Gál Balázs, az Oktatási Igazgatóság megbízott igazgatója

A tavalyi adatokhoz viszonyítva a legnagyobb létszámnövekedés a műszaki informatikai képzéseknél figyelhető meg, összesen 13%-kal bővült a felvettek száma. A gazdaságtudományi területen az államilag finanszírozott, nappali képzésben résztvevők létszáma közel a duplájára emelkedett, az agrár szakoknál az osztatlan és a mester nappali képzéseknél figyelhető meg növekedés, a mérnöki szakok közül reneszánszát éli a vegyészmérnök képzés (alapszakon és mesterszakon is a legkeresettebb mérnöki szak), a bölcsészet és társadalomtudományi terület pedig a nappali alapszakos és osztatlan képzéseken nőtt jelentősen a felvettek száma a korábbi évekhez képest.
A ponthatárok alapján a mostani felvételi eljárás során 1815 hallgató nyert felvételt, ebből 1477 fő állami ösztöndíjas képzési helyre. A felvett hallgatók közül 1103 fő alapszakon, 275 fő mesterszakon, 53 fő osztatlan képzésben, 384 fő pedig felsőoktatási szakképzésben kezdi meg tanulmányait. A legnépszerűbb alapszakok az egyes karokon: a turizmus-vendéglátás (GTK – 77 fő), a mezőgazdasági mérnöki (GK – 55 fő), a vegyészmérnöki (MK – 108 fő), az anglisztika (MFTK – 62 fő) és a programtervező informatikus (MIK – 82 fő). A legmagasabb pontszámot a nemzetközi gazdálkodás alapszak nappali tagozatának államilag finanszírozott formájú képzésére kellett elérni; ehhez 480 pont szükségeltetett.
A mesterszintű képzések közül a legtöbben a tanári mesterképzést, a fordító és tolmács-, a vezetés és szervezés-, a Master of Business Administration és az ellátásilánc-menedzsment mesterszakot kezdhetik meg szeptembertől. A felsőoktatási szakképzési szakok iránt is stabil az érdeklődés, három kar is kínál ilyen típusú képzéseket. Ezek közül a legnagyobb változás a Műszaki Informatikai Kart érinti: közel két és félszeresére növekedett a felvettek száma.
A Pannon Egyetem néhány évvel ezelőtt lépett nemzetköziesedés útjára, mostanra beérni látszik a befektetett energia és a folyamatos fejlesztés: egyre több angol nyelven kínált képzés iránt van hazai és nemzetközi érdeklődés. A Stipendium Hungaricum programnak és a távol-keleti jelentkezőknek köszönhetően megduplázódott a külföldi hallgatóink száma a tavalyihoz képest. Emellett fontos kiemelni, hogy a duális képzések iránt is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a hallgatók és a vállalatok körében egyaránt.
A veszprémi és keszthelyi karok mellett a képzési helyek is jó eredményekről számolhatnak be: a Nagykanizsai Kampuszon összesen 71, a Zalaegerszegi Képzési és Kutatási Központban 37 fő kezdheti meg tanulmányait az idei évben.
A Pannon Egyetem a jövőben is a minőségi oktatás elkötelezett híve marad, mindemellett fontosnak tartja a jelenlegi és leendő hallgatók karrierútját is. Ennek érdekében olyan szakmai együttműködéseket köt nemzetközileg is elismert, élvonalba tartozó gazdasági szereplőkkel, akik kiváló szakmai lehetőségeket, pályafutást ajánlanak a Pannon Egyetem hallgatói számára.

Azoknak, akik a jelenlegi felvételi során nem kerültek be az intézménybe, pótfelvételi eljárás keretében számos szakot hirdet a Pannon Egyetem, melyre elektronikus úton jelentkezhetnek az érdeklődők.

További információ: www.uni-pannon.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!