A Pál utcai fiúk

zenés játék a Pannon Várszínházban

balaton.vehir.hu 2017. 04. 07. 14:54

Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián, A Pál utcai fiúk című zenés játéka a Pannon Várszínház legújabb produkciója, amelynek bemutatója április 8-án, szombaton lesz a Hangvillában.

A zenés darab Molnár Ferenc 1907-ben megjelent ifjúsági regényéből készült, mely az elmúlt száztíz év során semmit nem vesztett érvényességéből, s világsikere máig tart. A regényt számos nyelvre lefordították, több országban kötelező olvasmány, több film és színpadi feldolgozás is született belőle. A jogtulajdonosok mindezidáig nem járultak hozzá, hogy a regényből zenés színpadi mű is szülessen, erre csak a közelmúltban adták meg az engedélyt.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

Dés László azt nyilatkozta, hogy bár számos klasszikus műhöz írt már zenét, de ekkora felelősséget talán még soha nem érzett, mint amikor ezen a darabon dolgozott, hiszen, mint mondta a hazaszeretetről szebb magyar regényt talán még nem írtak, legendája, mítosza van. A zenés játék ősbemutatója a múlt év novemberében volt a Vígszínházban, s a szerzőktől a második bemutató jogát megkapta Pannon Várszínház. Veszprémben Vándorfi László rendezésében kerül színre A Pál utcai fiúk, s Krámer György Harangozó-díjas táncművész és koreográfus írt hozzá új koreográfiát.
A szereplők a zenés feldolgozásban ezúttal nem gyerekek, hanem fiatalemberek, akiknek összecsapása ezáltal más dimenzióba kerül, egy keményebb világot mutat, ahogy keményebb lett a mi világunk is. Azok az értékek, mint a hazaszeretet, az önfeláldozás, a hűség, a hősiesség, a becsület, amelyekre a történet épül, talán még mélyebb, komolyabb értelmet nyernek. Vándorfi László rendezésében a Pannon Várszínház vallott szellemiségének megfelelően, a dramaturgia lényeges elemévé vált a mozgás, az ötletes, dinamikus, a konfliktusokat precizitással, drámai erővel kontúrozó koreográfia. A zene és a játék mellett ez adja meg az előadás dinamikáját, lendületét, amely egy pillanatra sem lassul, mindvégig fenntartja a feszültséget, ébren tartja a nézők figyelmét. Ezen színpadi elemek kiszámított összhangjából egy szerves egység, egy valóban összművészeti produkció született.
Az előadás a Pannon Várszínház művészeinek, ezúttal férfi művészeinek együttes teljesítménye. Boka, Nemecsek és Geréb szerepében Szelle Dávidot, Szente Árpád Csabát és Zayzon Csabát láthatja a közönség. Punk Péter, Molnár Ervin, Ruff Roland, Gábor Markó, Farkas-Csányi Attila, Gönczi Jakab és Magyar János a további Pál utcaiak. A Vörösinges fiúkat Kékesi Gábor, Keresztesi László, Lenchés Márton, Kovács Gábor, Kátai Norbert, ill. Órás Martin, Schafer Benedek, Kiss Máté, Pásztor Richárd, Simon Patrik és Patkó Ádám alakítja. Kiss T. István, mint Rácz tanár úr, és Janó, a grund őre kettős szerepében lép fel. A jelmezeket Justin Júlia tervezte.
lp.
 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!