Haza és haladás ’48-ban és ma

balaton.vehir.hu Forrás: vehir.hu/Pethő Imre Fotó: vehir.hu/Kovács Bálint 2012. 03. 15. 17:44

Nemzeti lobogókba öltözött Dózsa tér. Ünneplő tömeg.

Szívet melengető műsor... és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 1848-tól korunkig ívelő kristálytiszta gondolatai.

Mártony Zsuzsanna és a Légierő Zenekara

Hagyományoknak megfelelően a Dózsa téren ünnepelt a város. Egressy Béni ritkán hallható Nemzeti dala után, melyet a Légierő Zenekar szólaltatott meg, Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes osztotta meg gondolatait 1848 kapcsán a nagyszámú érdeklődővel.

Dr. Semjén Zsolt

– Március 15. napja erőt és hitet ad nekünk, valamint történelmi tanulságai útravalónak szolgálnak az egész nemzetnek. Haza és haladás – mondták 1848-ban. És ma ennek a gondolatnak ugyanolyan üzenete van, mint egykor.

– A haza nemzeti függetlenséget jelentett a márciusi ifjaknak. Nekünk ez alkotmányosságot jelent. Történelmi gyökereinknek és a magyar ember lelkének megfelelő alkotmányosságot. Március 15. alkotmányos forradalom volt, melyet az akkori hatalom, az uralkodó is elismert. Ezt a törvényes hatalmat kérdőjelezte meg egy kamarillapolitikát felvállaló puccsista csoport Bécsben. Mi van ma? A törvényesen megválasztott országgyűlés által megszavazott alkotmányosságot Brüsszel támadja. Mint akkor, ma is vannak labancok, akik a magyar érdek ellen külföldön próbálnak segítséget szerezni.

– A haladás a fejlődést, a reformokat jelentette ’48 márciusában. Legnagyobb eredménye a jobbágyfelszabadítás, a közteherviselés elfogadása volt. A mai parlament ennek szellemében a külső és belső támadások ellenére arányos teherviselést próbált megvalósítani, ahol nem csak a magyar emberek, vállalkozások, hanem a bankok és a multik is szerepet vállalnak a teherviselésben.

– 1848 egy másik fontos üzenete fogalmazódott meg az erdélyi unió gondolatában. Jelen pillanatban a kormány a magyarság közjogi egyesülésének lehetőségét adta meg a kettős állampolgársággal – hangsúlyozta Dr. Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a gondokkal teli hétköznapokban Deák, Széchenyi és Kossuth szellemi védőpajzsa alatt éljék életüket. Az ő útmutatásuk a legnehezebb helyzetben is segítséget nyújt mindenkinek. 1848 eseményeinek, gondolatainak megidézése arra jó, hogy átgondoljuk, mit kell tennünk ma, hogy méltók legyünk elődeinkhez.

Dr. Semjén Zsolt és Dr. Navracsics Tibor

A beszédet követően a kormány, a pártok és a társadalmi szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Kőrösi Csaba

Az ünnepségen fellépett Mártony Zsuzsanna énekművész, Kőrösi Csaba színművész és a Dózsa György Általános Iskola diákjai.

A megemlékezésen megjelent Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Dr. Mihalovics Péter miniszteri biztos és Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!