Évértékelő beszélgetés Szanyi Szilvia polgármesterrel

balaton.vehir.hu 2021. 02. 08. 08:12

Balatonfűzfő, 2021. február 8., héfő - Hírportálunk kérdéseire Szanyi Szilvia, Balatonfűzfő polgármestere válaszolt.

 -Tavasszal, a pandémia megjelenésekor milyen nehézségekkel kellett szembesülnie az önkormányzatnak?

A legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy fogalmunk sem volt, hogy mivel állunk szembe, mire számíthatunk.

Meg kellett szerveznünk 1100 fő 65 éven felüli ellátását, gondoskodnunk kellett a településünk biztonságáról. Szerencsére mindenki együttműködött így szeptemberig nem volt regisztrált betegünk.

-A veszélyhelyzet első szakaszában életbe lépett az önálló polgármesteri jogkör "intézménye", ezt hogyan kell értelmezni?

Ez elsősorban a polgármester egyszemélyi felelősségéről szól. Gyors döntéseket kell hozni, nincs helye vitáknak, és a felelősség is egy személyt terhel.

-Hogyan sikerült megszervezni a településen a közétkeztetést, a közintézmények, az időskorúak ellátását?

Itt szeretném kiemelni Lajkó Frigyes alpolgármester úr és Keil Norbert veszélyhelyzeti tanácsnok szerepét, akik a szervezésből kivették a részüket.
Sokat köszönhetünk a szociális dolgozóknak, az önkénteseknek, a művelődési ház-, óvoda-, bölcsőde-, iskola- és a hivatal dolgozóinak. Emellett kaptunk felajánlásokat cégektől (fertőtlenítő szereket, védőfelszereléseket), és a helyi vállalkozók is egyből segítettek, mind az ellátásban, mind a kiszállításban.

-Melyek a pandémia első szakaszának tanulságai?

Csak összefogással és együttműködéssel lehet a problémákat megoldani. Bajban ismerjük meg az embert. Itt a település minden lakója jól vizsgázott. Az egészségügyi dolgozók, a polgárőrök, a postások, a futárok, az üzletek dolgozói, hivatalnokok, rendőrök, tűzoltók, a nyugdíjas amatőr varrónők, és mindenki, aki a szolgáltatásban vett részt összefogott. Mindenki betartotta a szabályokat, helyiek, nyaralósok egyaránt.

-Júniusban még nem, de júliusban és augusztus hónapokban ismét megteltek a balatoni strandok. Hogyan alakult a balatonfűzfői balatoni nyár és strandforgalom?

Júliusi és az augusztusi forgalmunk vetekedett az előző évivel. A külföldiek száma jelentősen csökkent, a belföldiek száma jelentősen nőtt. Sajnos mivel tavasszal a családok esetében elfogytak a szabadságok, így elsősorban a hétvégére koncentrálódott a forgalom.

-Jelenleg a pandémia második szakaszában vagyunk. Melyek a jelenlegi tapasztalatok?

Októbertől egyre többen betegedtek meg. Mégis a környező településekhez képest nem volt jelentős a megbetegedés az intézményeinkben. Az iskola felújítása miatt három különböző helyszínre kellett a gyerekeket költöztetnünk, ami a jelenlegi helyzetben előny volt, így kevésbé terjedt a vírus, amit néha egy-egy tanár vagy gyermek elkapott.

-Költségvetési szempontból hogyan alakult a 2020-as év?

Kormányzati elvonások voltak és a vállalkozások bevételei is jelentősen csökkentek így az adóerő képességük is. Hiába spóroltunk, még így is megcsappantak a tartalékaink. Emellett a pandémia miatt előre nem számított költségeink merültek fel. Az új választás 4 millió forintos költségéről már nem is beszélve.

-Figyelembe véve a körülményeket, 2021-ben milyen fejlesztések terveznek a településen és milyen forrásokból?

Több pályázati forrást nyertünk utakra, strandra, óvodákra, temetőre. Elsősorban ezekből szándékozunk fejleszteni és további pályázatokat szeretnénk beadni utakra és turisztikai fejlesztésekre.

-Optimista reményekkel várhatjuk az idei nyarat, hogyan készülnek, milyen programokat terveznek?

Színvonalas, színes programokat tervezünk. Fontosnak tartjuk, hogy kiálljunk a magyar előadóművészek mellett és őket szeretnénk felkérni rendezvényeinkhez. Sokat köszönhetünk a Veszprémi Petőfi Színháznak, akik a pandémia helyzet alatt ingyen léptek fel többször is településünkön, és hozták el a reményt a lakóinknak. Reméljük, hogy idén bepótolhatjuk az elmaradt színházi előadásainkat.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!