Fellendülhet a balatoni kishajóipar

balaton.vehir.hu Forrás: hirado.hu/Aqwia 2020. 11. 26. 20:24

Magyarország komoly hajóipari potenciállal rendelkezik, ezt azonban egyre nehezebb kihasználni. Nagy kihívást jelent a szakemberhiány, ezért a legnagyobb hazai hajóipari vállalkozás aktív szerepet vállal a hazai kishajóépítő és -karbantartó szakmai képzés támogatásában. Erről állapodott meg a napokban a balatonfűzfői Wia hajógyár és a Veszprémi Szakképzési Centrum Öveges József Technikum és Kollégium.

 Hiányszakmává vált az elmúlt években Magyarországon a kishajóépítés és -karbantartás, pedig számos komoly, az európai és a világpiacon is jegyzett hajóipari vállalkozás működik hazánkban. Ezek számára egyre nagyobb kihívás a képzett szakemberek toborzása. Mindez azonban már a közeljövőben megváltozhat, többek között az olyan kezdeményezések segítségével, amilyenről a napokban állapodott meg a balatonfűzfői Wia hajógyár és a Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) Öveges József Technikum és Kollégium vezetősége.

A balatonfűzfői iskola a 2021/2022-es tanévtől hároméves kishajóépítő és -karbantartó képzést indít, amelynek keretében

a tanulók elsajátíthatják a hagyományos és modern technológiával készülő fahajók és csónakok, valamint az egyedi műanyag hajók és csónakok építésének tudományát.

A tervek szerint az elméleti képzésben meghívott külső előadóként, a gyakorlati képzésben duális gyakorlati képzőhelyként is részt vesznek az észak-balatoni hajóépítő vállalkozások szakemberei is.

A legnagyobb hazai elektromos hajógyártó vállalkozás, a Wia elsőként csatlakozott a képzési programhoz.

„Örömmel bocsátjuk a hazai szakemberképzés rendelkezésére a tapasztalatainkat és azt a know-how-t, amelyet 15 éves működésünk során sikerült felhalmoznunk. Társadalmi kötelességünknek érezzük, hogy aktív támogatásunkkal is kifejezzük, mennyire értékeljük azoknak a remek szakembereknek a közreműködését, akik precíz és megbízható munkájukkal segítettek a magyar hajóipar és cégünk fejlődését” – mondta Klausz Csaba, a Wia balatonfűzfői gyárának operatív igazgatója.

A szakember hozzátette: felismerték és nagyra értékelik azokat az előnyöket, amit egy ilyen szakmai együttműködés kínál.

„Jelentősen megkönnyíti a humánerőforrás-bővítési lehetőségeinket is az, ha a jövő szakemberi nálunk, velünk sajátítják el a szakmai fortélyait. Nem kell majd messzire mennünk, ha új kollégákat keresünk – és nekik sem kell messzire menniük a munkahelyük miatt, hiszen főleg a térségből kerülnek majd ki a tanulók” – fogalmazott a gyár igazgatója.

Az elektromos hajók dinamikus hazai piaci térnyerésével párhuzamosan évről évre töretlenül fejlődik a Wia rendelésállománya is.

Tavaly több mint 25 százalékos kapacitásnövelést kellett végrehajtani a balatonfűzfői hajógyárban, és 2021-ben is hasonló mértékű fejlesztéssel számolnak.

Kavalecz Gábor, az Öveges József Technikum és Kollégium főigazgatója kifejtette: „Ma már egészen mást jelent szakmunkásnak vagy technikusnak lenni, mint tíz vagy tizenöt évvel ezelőtt. Megváltozott a termelői környezet, jelentősen fejlődött a technikai háttér és ezzel párhuzamosan magasabbak a munkáltatói elvárások egy pályakezdő szakemberrel szemben.”

 

Az iskola várja a hajóépítés iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését, további információ az intézmény honlapján található.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!