Bevezetik a könyv házhoz megy szolgáltatást – nem állt le az élet a fűzfői művelődési központban

balaton.vehir.hu 2020. 05. 05. 13:35

Kiss Irén megbízott igazgató, már húsz éve dolgozik a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtárban. 2018 november közepétől látja el a vezetői feladatokat az intézményben.

 Ebben a mostani helyzetben munkatársaival próbálnak úrrá lenni a nehézségeken, ami nem könnyű, hiszen az intézmény március 14-től zárva van a lakosságtól. – A járványügyi veszélyhelyzetben sokan kényszerülnek otthonuk négy fala között eltölteni mindennapjaikat. Innen kell megoldaniuk a tanulást, a tanítást, a munkavégzést és a kikapcsolódást is. Új szolgáltatások bevezetésével igyekszünk segítséget nyújtani abban, hogy az otthon eltöltött idő, hasznos és kényelmes legyen – kezdi Kiss Irén, miközben munkatársaival a könyvállományukat rendezik, frissítik.

 

Április 27-től bevezették „A könyv házhoz megy” szolgáltatást. Mindez azt jelenti, hogy minden hétfőn 9-15 óráig lehet telefonálni vagy e-mailt írni a könyvtárba és ezáltal kikölcsönözni könyveket, melyet a könyvtár katalógusából, interneten keresztül kiválaszthatnak. Ezután egy munkatárs szájmaszkban és kesztyűben szállítja ki a könyveket. A visszahozott kötetekkel szemben karantént alkalmaznak: maszkban, kesztyűben, egy elkülönített helyen asztalra teszik, szellősen szétterítve, és hét-tíz napig nem nyúlnak hozzájuk. – Örömünkre szolgál, hogy a kialakult járványügyi helyzet ellenére, sok más intézménnyel karöltve, a városi könyvtár is elkezdi a digitális könyvtári használat sokszínű, és reményeink szerint értékes kikapcsolódási lehetőségeket biztosító működését. Nagy hangsúlyt fektetünk ebben az időszakban az online, így otthonról is elérhető, jellemzően ingyenes könyvtári szolgáltatások, adatbázisok, gyűjtőoldalak ajánlására. Folyamatosan igyekszünk sokrétű, valamennyi korosztály számára tartalmas felületeket megjeleníteni a közösségi oldalunkon – folytatja tovább Kiss Irén.  

Folyamatosan igyekeznek sokrétű, valamennyi korosztály számára tartalmas felületeket megjeleníteni a közösségi oldalukon. Két pályázatot is kiírtak. A rajzpályázaton a gyerekeket szeretnék megszólítani. Megmutatom mit tanultam címmel, olyan pályaműveket várnak, amiben a pályázó megmutatja, hogy mit tanult eddig a koronavírus időszak alatt, milyen pozitív vonatkozásokat él meg és milyen új tevékenységekkel, kreatív alkotásokkal teszi értékessé az otthonlétet. Három kategóriában lehet pályázni: alsó és felső tagozatos, valamint középiskolások, akik digitális formában küldhetik el alkotásaikat, melyeket szakmai zsűri bírál el. Később a rajzokat megtekinthetik a művelődési központ honlapján és közösségi oldalán, illetve ősszel kiállítást is szerveznek. A rövidfilm pályázatnál nincs korhatár. Ide otthon elkészített maximum két perces rövidfilmeket várnak. A szabadon választható kategóriák mellett a javasolt témák: tánc, ének, vers, bűvészkedés, találmányok bemutatása. A kiírásnak megfelelően a beérkezett filmeket zsűri értékeli, majd az első három helyezett alkotást bemutatják a művelődési központ honlapján és közösségi oldalán. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!