A hétvége eseményei Balatonfűzfőn

balaton.vehir.hu Forrás: balatonihal.hu Fotó: balatonihal.hu 2020. 02. 03. 23:32

Mozgalmasan telt a hétvége halőreinknek Balatonfűzfőn, pénteken varsás orvhalászt fogtak, vasárnap pedig gereblyézőt - tájékoztat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 

A héten a balatonfűzfői Marina Port vitorláskikötőben, területbejárás közben találtak kollégáim egy vízbe engedett varsát. Aki figyelni szokta a külföldi internetes áruházak oldalait, már találkozhatott ezzel a hatszögletű, 110 cm átmérőjű, hat nyílással rendelkező, kupola alakú varsával. Mivel a varsát láthatóan ürítették, így megfigyelték a környezetet és pénteken 13 óra körül meg is érkezett a varsa gazdája, aki halat emelt ki belőle. 

A halőrök ellenőrzés alá vonták É.J.A. sarkadi lakost, akinek a vitorlása ettől a helytől nem messze volt kikötve. A vitorlás és környezetének átvizsgálása után a halőrök találtak még egy 1,2*1,2 méteres emelőhálót és két csalihalfogó hálót a vízbe vetve. Orvhalászunk nem rendelkezett horgászatra jogosító okmányokkal, ennek ellenére a hajóból előkerült még öt horgászfelszerelés is. Az intézkedés során előkerült 52 hal: egy méreten aluli, 22 cm-es compó, 10 sügér (köztük egy méreten aluli), valamint keszegek. Az intézkedés közben halőreink értesítették a Balatoni Vízirendészet nyomozóit, akik büntető eljárást indítottak az orvhalásszal szemben.

Vasárnap két óra után szintén Balatonfűzfőn, de már a Laguna Yacht Club területén, érték tetten halőreink P.N. budapesti lakost, aki pergető felszerelése segítségével gereblyéző módszerrel fogott ki kilenc keszeget, a kikötőmedencében található nagy mennyiségű keszeg közül. P.N. engedéllyel nem rendelkezett, de jól láthatóan tudta, hogy az általa alkalmazott módszer nem engedélyezett, mert minden egyes kívülről akasztott keszeget elrejtett a tőle 10-15 méterre lévő, partra helyezett vitorlások közé. Kollégáink a gereblyézést több hal kifogásáról videofelvételen rögzítették, e horgásszal szemben megkezdték az intézkedést és értesítették a Vízirendészet nyomozóit, akik a gereblyézőt előállították és ellene eljárást indítottak.

A vasárnapi eset különösen meglepő volt számunkra, hiszen pár napja írtunk a Balatonföldváron történt esetről…

Forrás, további fotók és hírek: balatonihal.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!