A gyermekeiknek kerestek egy jó iskolát, alapítottak egy magániskolát

balaton.vehir.hu 2019. 12. 19. 20:43

Hírportálunk hétről-hétre bemutat egy-egy diákot, tanárt, akikben az a közös, hogy mindannyian a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola hallgatói, oktatói. Rendhagyó módon, a héten Bárdi-Farkas János, az iskola alapítója válaszol hírportálunk kérdéseire.

 -Miért is hoz létre bárki egy alapítványt és egy magániskolát, amikor bármi mást is tehetne?

-Gyermekeinknek kerestünk egy jó iskolát. Azzal az információval rendelkeztünk, hogy Pécselyen indulni fog egy alternatív iskola. Szinte azonnal becsatlakoztunk a szervező közösségbe, így kerültünk a Balaton déli partjáról az északira, Vászolyba a szomszéd településre. 2013. január egytől jelentősen megváltoztatták a Köznevelési Törvényt így a kezdeményezés megakadt. Átgondoltuk a lehetőséget és a kapott feladatot, ennek tudatába felvállaltam a szervezést. Alapítottam egy fenntartó alapítványt, jól menő vállalkozásomat adtam fel és el az iskola szervezéséért.

-Az oktatás rögös terület, rengeteg érdeket és értéket kell összhangba hozni a gyermekek érdekében. Ezt hogyan sikerült megvalósítani?

-Az alapítványban alapítóként keresztény értékrendet képviselek, így éljük a mindennapokat is. Azt ismertük fel, hogy nem egy alternatívát kell adjunk a gyermeknek és a szülőnek, hanem nekünk kell alternatív iskolának lennünk, mindezt úgy, hogy szem előtt tartjuk az Nemzeti Alaptantervet. Hozzánk az iskolába azonos érdeklődési körű és értékrendet képviselő szülők küldik a gyermekeiket az egész ország területéről és külföldről egyaránt. Éppen ezért így fordulhat elő, hogy az ország különböző részeiről érkező szülők szinte azonos nyelvet beszélnek. A sajátos projekt-alapú rendszerünknek köszönhetően diákjaink igen magas szintű oktatásban részesülnek, ami köszönhető a kis létszámú osztályainknak is.

-Iskolájukban milyen szakmai, szülői és nem utolsósorban tanulói visszajelzéseket kapnak?

-Szülői visszajelzésekről azt tudom mondani, hogy a 2017-18-as év nyolcadikos osztályos tanulók 80 százaléka hazai jó nevű gimnáziumaiban folytatják tanulmányikat, 10 százalék külföldön, 10 százalék pedig valamilyen szakmunkásképzőt és egyebet választott. A diákok nagy része valamiben kitűnik társai közül vagy a természettudományban vagy a sportban jeleskedik. Az elmúlt tanévben három diákunk is „Az ország jó tanulója, jó sportolója” díjat vehette át prof. Dr Kásler Miklós miniszter úrtól.

-Hamarosan ünnepli a keresztény világ a gyermek Jézus születését. Ön milyen ajándékot tenne a karácsonyfa alá?

-Békességet, nyugalmat, szeretetet tették minden karácsonyfa alá és természetesen iskolánknak is.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!