A kvantumfizika érdekli és Alsóörsön íjászkodik

balaton.vehir.hu 2019. 11. 25. 13:14

Hírportálunk hétről-hétre bemutat egy-egy diákot, tanárt, akikben az a közös, hogy mindannyian a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola hallgatói, oktatói. Hírportálunk kérdéseire Juhász Máté Levente, 9. osztályos tanuló válaszolt.

 -Hogyan csöppentél az iskolába?

-Az általános iskola ötödik osztályáig Gödöllőn tanultam, ahol az volt a legnagyobb gond, hogy az órák alatt a tanároknak midig azt a 2-3 rossz gyereket kellett fegyelmezni. Édesanyám talált rá a BWM-re az interneten és hatodikat már magántanulóként kezdtem. Most már a NAPOK keretén belül tanulok, ami azt jelenti, hogy egy hetet itt tanulunk az iskolában, hármat pedig otthon. Nagyon megtetszett az egész, mert így sokkal hatékonyabban tudok tanulni és sportolni is.

- Mit sportolsz?

-Íjászkodom az Alsóörsi Sportegyesület Íjász Szakosztályában. A szüleim mindig is mondták, hogy sportolni kell, de nem csak a fegyelem miatt, így jött az íjászat három-négy éve. Hetente egyszer van edzés Alsóörsön az egyesületnél, de otthon naponta egy-másfél órát edzek. Olimpiai íjjal íjászkodom, ezen például van stabilizátor, írányzék és kattintó is.  Ezzel a típusú íjjal lehet az olimpián versenyezni.

-Melyek az eddigi legjobb eredményeid?

-Grand Prix bajnoki cím, az U-14-es verseny összetett magyar bajnokságán. Több dobogós helyezésem is van a területi, korosztályos és magyar bajnokságon. IFAA versenyen országos bajnok voltam, ami számomra azért jelentős, mert ugyanazon a pályán és ugyanolyan feltételekkel versenyeztem, mint Kakas István, aki megnyerte A Világjátékokat.

-A sport nem megy a tanulás rovására?

-Éppen itt jön a suli a képbe, mert így sokkal jobban be tudom osztani a napjaimat és az időmet.

Melyik a kedvenc tantárgyad?

-Kedvencem a matematika, egészen kis korom óta. Matematikából 3. osztályos korom óta versenyezek. Ebben az évben az Erdős Pál Tehetséggondozó Iskolába is járok, ahol középiskolai és egyetemi professzoroktól tanulok. Versenyekre készítenek fel, többségében egyetemi szintű matematikával foglalkozunk. 2 éve elnyertem a „Magyarország jó tanulója-jó sportolója” megtisztelő címet, és legutoljára tavaly a 8. osztályos országos matematika versenyt nyerte meg négy fős csapatunk. Építész édesanyám is rengeteget segít a felkészülésben. Egyéni versenyeken többször voltam korosztályos, és országos bajnok, szép számmal vannak dobogós helyezéseim.  Ha jól számolom, otthon 25 érmem van matematikából és íjászatból.

-Miért ajánlanád másoknak a BWM iskolát?

-A tanárok segítő készek, teljesen mások, mint máshol. Első sorban azt nézik, amit tudsz és nem azt, amit nem. Ez nagyon fontos a tanulók számára.

-Távlati céljaid, terveid?

-Most az íjászattal szeretnék szép lassan haladni, ami esetleg egy nap az olimpiához vezet. Szeretnék kijutni az Európa Bajnokságra, Világbajnokságra, egy egyesületi társam éppen most van kint Amszterdamban az VB-én. A matematika örök kedvenc marad. Arra készülök, hogy tudjak nemzetközi versenyeken is indulni. A matematika itt van körülöttünk, csak fel kell fedezni. Érettségig mindenképpen ebben az iskolában tanulok. Az iskolai tananyagon kívül tanulom a fizikát, kémiát. kikapcsolódás képen pedig több versenyen is indulok magyarból és történelemből.  Én a versenyeken tanulok. A Cambridge Egyetemen matematika-fizika szaka most az elsődleges. Fizikus szeretnék lenni, a kvantumfizika nagyon érdekel.

Az oktatási intézmény honlapja: balatonfelvideki-iskola.com

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!