Turizmus és a Balaton régió

balaton.vehir.hu 2019. 11. 08. 10:29

Hírportálunk hétről-hétre bemutat egy-egy diákot, tanárt, akikben az a közös, hogy mindannyian a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola hallgatói, oktatói. Hírportálunk kérdéseire Lengyel-Vizl Eszter válaszolt, aki a turizmus és idegenforgalom szakos tanulókat tanítja.

 Alapvetően közgazdász tanár vagyok, azon belül turizmust-vendéglátáshoz kapcsolódó szakmai tárgyakat tanítom – kezdte a beszélgetést Lengyel-Vizl Eszter.

-Az iskola talált a tanárra vagy a tanár az iskolára?

-Idén a második tanévet kezdtem a BWM-ben. Szimpatikus volt, hogy a gondolkodás teljesen eltérő volt az állami iskolától, valóban újszerű és újító, megfogott az iskola nyitottsága s nem utolsó sorban a szemlélete.

Az iskola udvarán, háttérben a vízi malom és a tavacska

-A turizmus jelenleg reneszánszát éli Magyarországon, feltörekvő ágazat, ezt hogyan élik meg a tanulók?

-A gyerekek nagyon érdeklődnek a turizmus iránt, hiszen ez a szakma nagyon érdekes és változatos, élményekkel teli munkát jelent. Minden hónapban tartunk egy kihelyezett szakmai tanórát, amely során több tantárggyal közösen átfogó ismeretekkel bővül a tudásuk. Nagyon fontos számunkra, hogy a tanulók a mindennapi gyakorlatban is elsajátíthassák a tananyagot.

-A fővárost követően a Balaton régió vonzza a legtöbb látogatót hazánkban. Ez mennyiben befolyásolja az oktatást?
-Nagyon nagy lehetőséggel bír számunkra, hogy a régió adottságaiból adódóan több kihelyezett tanórát is megvalósíthattunk, amelynek során feldolgozzuk az érettségi témaköröket. Szeptemberben Badacsonyban jártunk, és a borturizmussal kapcsolatos ismereteket sajátítottuk el.

-Ez mit jelentett a gyakorlatban?

-A borturizmus, mint érettségi témakör? Az elméleti alapokon kívül a témakör megismerése még magában foglalta Badacsonyban a pincelátogatást, egy konkrét bortúra útvonal bebarangolását, egészen a környék turisztikai kínálatáig bezáróan.

-Mi fog változni, minek kellene változnia a jövőben ahhoz, hogy még sikeresebb ágazat legyen a turizmus?

-Mindenképpen gyakorlati tudással rendelkező képzésre van szükség az oktatás minden szintjén. Ennek érdekében a BWM-ben a projekt alapú oktatást helyezzük előtérbe, ami nagyon érdekes tanulási mód a diákok számára. Iskolánkban a diákok nem csak külső szemlélőként vesznek részt az oktatásban, hanem valóban aktív részesei.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!