Becsengettek

balaton.vehir.hu 2019. 09. 05. 21:05

Balatonfűzfő, 2019. szeptember 05., csütörtök - Oktatás egy kicsit másképp. A balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójával, Bárdi-Farkas Beátával beszélgettünk az iskolában szeptembertől bekövetkező változásokról.

 

Ismét elkezdődött egy újabb tanév, melyek az oktatási intézet főbb irányelvei, amelyek a gyakorlatban is megvalósulnak?

-Az iskolánk szellemiségéhez igazodva a fenntartható fejlődés és az ehhez kapcsolódó szellemi kulturális örökség átadására törekedünk a pedagógus kollégákkal, beleértve a nyelvet, mint az örökség hordozóját. Mindez az UNESCO program keretén belül a hagyományok tiszteletben tartása és az újonnan megszerzett tudás ötvözése a cél. Az egésziskolás megközelítés, a gyakorlat és a tantárgyi tartalmak tanítása, lelkesítő környezetet ad, a saját fejlődésük egész életen át tartó fenntartásához mintául szolgál.

Szeptembertől elindult az apródképzés, mi a képzés lényege?

-Valóban, a felsős gyerekektől a 12. osztályosokig heti két órában, egyelőre szakkör jelleggel sajátíthatják el a diákok a honvédelmi alapismereteket, megismerkednek a hazaszeretetre történő neveléssel, egészen a fegyverismeretekig bezáróan. Azt is el kell mondanom, ha valamelyik diák tantárgyként felveszi a honvédelmi ismereteket, akkor abból érettségizhetnek is. Ehhez kiváló oktatói segítséget kapunk a MATASZ (Magyar Tartalékosok Szövetsége) nemzetközileg is elismert katonáitól.

Ha már említésre került a fenntartható gazdálkodás, és a paraszti lét mindennapi gazdálkodása, ez hogyan fog a gyakorlatban megvalósulni? Hiszen láthatóan a nyár során jelentősen megváltozott az iskolai udvarkép.

-A magyar népdal, néptánc, népmese mellett tudatosan hívjuk fel a figyelmet és a gyakorlatban is oktatjuk a természetre és a világegyetemre vonatkozó ismereteket, gyakorlatokat, a hagyományos kézművességet. Ezért készül az udvaron a mintakert, ahol kicsi méretben elsajátíthatják az ésszerű, pazarlásmentes gazdálkodás alapelemeit. A tavacska mögött kapott helyet az üvegház, amelyben tavasszal majd paprika, paradicsom, uborka és egyéb palántákat fogunk nevelni. Az üvegházat az egyik szülő adományozta iskolánknak, csak úgy, mint a szőlővesszőket egy neves nagypapa, Dr. Bakonyi László szőlőnemesítő hozta. A működő minimalom pedig Tirolból származik, a balatonkenesei Katica pékség ajánlotta fel oktatási célból. Ebben fogunk majd búzát őrölni és saját kenyeret tudunk majd sütni. A magaságyásokban a fűszernövényeket neveljük. Célunk, hogy minél kevesebb hulladék legyen körülöttünk.

Jelenleg is dolgoznak az iskola épületén, milyen munkálatok folynak?

-A tető teljes héjazatának cseréje folyik és elkezdtük az ablakok cseréjét is. Mindig arra figyelünk, hogy lehetőségeinkhez mérten megújuló energiát használjunk, így az iskola épületének fűtéséhez kazánjainkban pelletet használunk, ami szintén megújuló energia. Igyekszünk, hogy minél kevesebb papír alapú könyvet használjunk, ahol lehetséges digitális oktatás folyik, így adjuk át a tudást.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!