Őshonos halfajtákat telepítettek Balatonfűzfő belvárosában

balaton.vehir.hu 2019. 06. 14. 14:39

Balatonfűzfő, 2019. június14., péntek - Balatonfűzfői városháza előtti parktó turisztikai attrakcióval történő fejlesztésének keretében, őshonos és védett halak telepítése történt a Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. támogatása révén.

-Az idén megújult városháza után, a kerttó fejlesztése történik, ahová hazai és ritka halfajtákat telepít a város, olyan célzattal, hogy újabb turisztikai látványossággal gazdagodjon a település - fogalmazott Marton Béla polgármester.

Marton Béla (b.) és Balogh Tibor a Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége elnöke

A városházához szorosan kapcsolódó parktó, Balatonfűzfő településének egyik éke, amit a helyi források táplálnak a közeli Doktor kertből. Ezen források kiváló és kristály tiszta vize biztosít majd új élőhelyet ezeknek a védett halaknak.

A beruházás révén – előzetes tervek szerint - a parktó karbantartása is egyszerűbbé válik, hiszen a halak mozgása és folyamatos táplálék szerzése révén nem fog – egykönnyen - behínárosodni!  Így a rendszeres, sok fáradtságot igénylő kerttó és medertisztítás – annak leeresztés – kevesebb munkát és energiát igényel a jövőben.

Balogh Tibor és Erdősi Róbert ökológiai ötletgazda

A fejlesztés révén nem csupán egy látványos és dekoratív elemmel gazdagodik településünk, ugyanis az őshonos és veszélyeztetett halfajták bemutatása révén a természetvédelem fontosságára is fel kívánjuk hívni az itt élő emberek és turisták figyelmét!

A haltelepítés több ütemben történik. Első körben balatoni sudár pontyok és compók érkeznek. Később pedig bodorka, dévér- és karika-, valamint és vörösszárnyú keszegek és aranykárászok!

Őshonos, ritka és veszélyeztetett halfajták közül kb. 30-40 db inkább kisebb testű max. 1,5 kg-os halakat telepítenek a következő fajtákból: 

A pénteki napon a balatoni sudár ponty, vörösszárnyú keszeg és a bodorka telepítése történt meg.

1. compó - Egyéb nevei: doktorhal, cigányhal. 2016-ban elnyerte az "Év hala" címet.

2. aranykárász - "Magyarországon ritka és veszélyeztetett halfaj. 2012-ben az év halának választották azért, hogy ezzel is ráirányítsák a fajra a természetvédők figyelmét." wiki

3. balatoni sudár ponty - nagyon megritkult

4. bodorka, dévér-, karikakeszeg, vörösszárnyú keszeg

 5. halastavi rákok - ágascsápú rák

A telepítésnek a teljes költségét a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. biztosította. Marton Béla polgármester külön köszönetet mondott Fodor Ferenc haltermelési igazgatónak, aki szakmai észrevételeivel, valamint munkájával segítette és mindvégig támogatta városunk új attrakcióját – fogalmazott.

A városháza előtti tavat a Bugyogó forrás vize táplálja

A nem mindennapi haltelapítés jelentős érdeklődés mellett zajlott

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!