Sportpark, játszótér és kutyafürdető hely Balatonfűzfőn

balaton.vehir.hu 2019. 03. 24. 13:57

A pár éve megvalósult Balaton parti Sétányt környező, eddig elhanyagolt állapotban lévő területek fejlesztése zajlik Balatonfűzfőn. A strand melletti eddig bokros, elöregedett fás területen a tervek szerint homokos sportpályák, fitneszpark, rönkjátszótér, jógasziget valamint kutyás pihe-nő és kutyafürdető hely kerül kialakításra – nyilatkozta hírportálunknak Tóth Csaba a Balaton Sport Klub Kft. igazgatója.

Sportpark, játszótér és kutyafürdető hely Balatonfűzfőn

A pár éve megvalósult Balaton parti Sétányt környező, eddig elhanyagolt állapotban lévő területek fejlesztése zajlik Balatonfűzfőn. A strand melletti eddig bokros, elöregedett fás területen a tervek szerint homokos sportpályák, fitneszpark, rönkjátszótér, jógasziget valamint kutyás pihenő és kutyafürdető hely kerül kialakításra – nyilatkozta hírportálunknak Tóth Csaba Balaton Sport Klub Kft. igazgatója.

A fejlesztést egy helyi sportszervezet a Balaton Sport Klub Kft. végzi. A beruházás közel 100 millió forintba fog kerülni, amit a sportszervezet a saját maga által előteremtett forrásokból biztosít. A megvalósuló létesítmény, pedig a Balatonfűzfő Önkormányzat tulajdonába kerül. A sportpályák strandröplabda, strandkézi és strandfoci játékra is alkalmasak lesznekA pályák minősége és kialakítása lehetővé teszi, hogy ezekben a sportágakban országos és nemzetközi jelentőségű események is megrendezésre kerüljenek. 

A terület előkészítési munkálatok során több elöregedett és veszélyes fát is ki kellett vágni. Minden az előírások és engedélyek szerint történt. Ennek pótlására és a part védelmére a sportszervezet és az Önkormányzat 80db fa ültetését kezdte meg a napokban. Ezenkívül pedig mesterséges madár és mókus odúk is kihelyezésre kerülnek. 

Ezzel párhuzamosan a parkoló és a bekötőút burkolatinak felújítása is folyamatban van.


A beruházás megvalósítása után egy olyan egyedülálló partszakasz jön létre Balatonfűzfő, ahol az aktív kikapcsolódást kedvelők, valamint kutyabarátok is jól érezhetik majd magukat és értékesen tölthetik el az idejüket.

A sajtóhíresztelésekkel ellentétben a képviselő- testület által több alkalommal is megszavazott sportpark építése nem a sajtó által hivatkozott 351/5 helyrajzi számú ingatlanon valósul meg, hanem a 351/3-as helyrajzi számú területen. A valótlan állításokkal szemben a valós tény az, hogy a sajtóban hivatkozott 351/5hrsz területen nem történt favágás, és munkavégzés sem. A hivatal által kiadott favágási engedély a korábbi testületi döntéseknek megfelelően a 351/3 hrsz-ú területre szóltak, és a tényleges munkavégzés, a veszélyes fák kivágása is ezen a területen történt az engedélyeknek megfelelően. Ez a terület sem Natura 2000-es besorolású!!

A Naturás 2000-es védett területeket jogszabály (14/2010 (V. 11.) KvVM rendelet) és annak mellékletei határozzák meg.  Balatonfűzfőn az ebben regisztrált, így hivatalosan Natura-2000-es besorolású területek az alábbi helyrajzi számúak:352/5, 353 és 354/2. Link: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1000014.KVV 

Ebből is tisztán kideríthető lett volna (ha valakit érdekel:) hogy ez nem naturás terület, és nem áll védettség alatt sem. Ráadásul erdőről szó sem volt, kb 20 veszélyes , öreg fát vágtak ki a szakemberek. 

Sajnálattal veszem tudomásul, hogy azok a "nyaraló tulajdonosok" akik a terület mellett rendelkeznek ingatlannal, és Balatonfűzfőt csak egy nyaralóhelynek tekintik, képesek mindent elkövetni azért, hogy a kert végében levő (amúgy közpark besorolás alatti) rész ne fejlődhessen, az ne lehessen hasznos része a település életének. Úgy tekintik, mintha az a saját telkük lenne és zavarja őket, hogy a Balaton és telkük közötti részt mások is használják.  Céljuk érdekében attól sem riadnak vissza, hogy valótlan tényekkel a médián keresztül félretájékoztassák a lakosságot – nyilatkozott Tóth Csaba.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!