Egy csók és más semmi Balatonfűzfőn

balaton.vehir.hu Forrás: Hegyi Ilona 2018. 11. 16. 18:42

„Ha nem vállalod a kockázatot, ha nem mersz elindulni az ismeretlen felé, ha csak újrateremted azt, ami már volt, akkor átengeded magad a klisének, a szokványosnak”. Oliviero Toscani nagyszerű gondolata

 Balatonfűzfőn mindig történik valami. 2016-ban elhatározás, egy nagyszerű vállalkozó, színház és művészet kedvelő kellett ahhoz, hogy helybe hozza  a színházat.

Igen Toscani gondolat jól passzol a leírtakhoz, olyant csinálni,  ami még nem volt akkor máris kitűnsz a sablonos körből és érdemes új terveket, célokat életünkbe csempészni.

Elismert színház és remek társulat volt szükséges, akivel vállalkozónk beszélt. Pesti Művész Színház bizonyult a legalkalmasabbnak, és megtiszteltetésnek vették, hogy előadásaikkal vidámságot, kacagást hozhatnak darabjaikkal.A Pesti Művész Színház több mint tíz éve járja az országot és ismert darabokat tűznek műsorra. A Pesti Művész Színházat Fogarassy András színművész alapította 2002-ben, az elmúlt közel tíz évben több tucat színdarabot állított színpadra és vitte el társulatával a színműveket különböző városokba, kulturális intézményekbe, művelődési házakba, városi színházakba, falvakba.

2017-ben tavasszal és ősszel is 3-3 darab került előadásra hatalmas sikert könyvelhetett el a társulat, abban az évben is egy vállalkozónak köszönhették, de nevét nem kívánta felfedni a közönség előtt és ezt tiszteletben is tartjuk.

Elérkezett a 2018-as év ismét egy új színházi évad közeledett, a lakosság már januárban kiváncsiskodott, lesz- e folytatása az előadásoknak. Tavasz beköszöntével ismét három remek darabot mutatott be a társulat, ismert művészekkel.

Az idei 2018-as  évben ismét egy vállalkozó tette lehetővé, hogy a színház házhoz jöjjön. Mindenki számára az idei évben is talány a „megrendelő” neve.

Szinte minden előadás teltházzal ment, bérletek fogytak már az állandó közönség is rajtra készen állva várta az előadásokat.

Nyári pihenő után kérdéseket szegeztek a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ dolgozói felé, jönnek ősszel is a kedvenceink? Válasz gyors mindösszesen egy szó IGEN.

Szeptember havában az új színházi előadássorozat egy vidám Zerkovitz-Szilágyi operettel kezdődött, ami remek hangulatot kölcsönzött a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ színházlátogatói számára. Szintén a Pesti Művész Színház előadásával a „Csókos asszony” című darab került a színpadra.

Októberben sem maradt a közönség színház nélkül, jöttek a társulat tagjai és ismét egy remekművet adtak elő, mely a gyors meggazdagodás lehetőségét csillantotta meg Szegénységről és az emberi leleményességről szólt a darab. Az előadók ismertek és mindenki kedvencei Sáfár Anikó, Harsányi Gábor, Csengeri Attila a közönség tapsviharral köszönte meg a színészek nagyszerű alakítását, Scarnacci–Tarabusi  a „Kaviár és lencse” című darabban.

November akkor már megint a színház hava, bérletekért sorba állva, jegyek pillanatok alatt elfogytak és az új darab szinte csábította a közönséget.  Halász-Eisemann-Békeffi igazi ős darabját „Egy csók és más semmi” hozták elénk a művészek. A nézők együtt énekeltek a művészekkel egy - egy ismert dallamot és közben tapsoltak.

Szűnni nem akaró tapssal lett vége az utolsó záró darabnak.

Ahogy az elején írtam Balatonfűzfő mindig tud újat adni az ott élő embereknek.

Ahhoz, hogy ilyen feledhetetlen élményekkel gazdagabban térhetnek haza ahhoz egy önzetlen, adakozó vállalkozóra van szükség, aki azt tartja ADNI jobb, mint kapni.

Kérdés 2019-ben lesz – e folytatása az még talány! A jó szándék, akarat mellett a pénz is befolyásolhatja e nemes szándékot. Hinni, remélni mindig szabad és kell is. Egy színtársulat színessé, egyénivé és felejthetetlenné tudja varázsolni Balatonfűzfő életét. Fűzfő mindig is meg tudja lepni az ott élőket és egy-két igazi lokálpatrióta remek ötleteivel, adni való szándékával gazdagítja a város színfoltját, az ott élők életét.

Mi a színház erre ez az idézet a legmegfelelőbb és nem is akárkitől William Shakespear-től:  

„ Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő. Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár életében”.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!