Idén is több százan tanulnak a balatoni szörftáborokban

balaton.vehir.hu 2018. 07. 04. 16:49

Balatonfűzfő, 2018. július 4. Balatonfűzfő, szerda – A biztonságos balatoni szörfözésről kérdeztük Utassy Lorándot, a Magyar Szörf Szövetség kapitányát és Marton Andrást a Balatonfűzfő Szörf Klub SE elnökét.

 -A víz veszélyes sportág, különösen a Balaton, mit ajánlanak a sportág legkiválóbb szakemberei-sportolói? Hiszen egy egyre népszerűbb vízi sportágról beszélünk, a Balaton pedig egyik pillanatról a másikra szeszélyessé tud fordulni.

- Ez pontosan így van, a vizet tisztelni kell. A Balatonnál is pillanatok alatt kialakulhatnak viharok, változó szélirányokkal, ami igen veszélyes lehet még a legprofibb szörfösök számára is – fogalmazott Utassy Loránd. Majd hozzátette, a legfontosabb, hogy mindig viseljünk mentőmellényt, mert 25-30 csomós szélben bármi megtörténhet. De a legfontosabb, hogy még mielőtt vízbe megyünk, legyen az a Balaton vagy a tenger, mindig tájékozódjunk a helyi időjárási viszonyokról, a szélről, viharokról, tenger esetében a várható tengeri áramlatokról. A Balaton esetében, amikor a viharjelző alapfokon van, 1500 méterre távolodhatunk el a parttól, első fokú jelzés esetén 500 méterre, másodfokú jelzés esetén csupán csak 200 méterre lehet kimerészkedni. Arra is ügyelni kell, hogy mindig az időjárási viszonyoknak megfelelő ruházatot hordjunk, mert bizony tavasszal és késő ősszel a 10-15 fokos vízben nagyon hamar lehűl az emberi test. Ma már igen korszerű vízhatlan telefon tartó tokokat lehet vásárolni, és ha bármi gond van, azonnal hívni kell a Vízirendőrséget a 1817-es telefonszámon, vagy a nemzetközi jelzést használjuk: iksz formában lengessük a karjainkat. Szinte nem múlik el hét, hogy a Balatonon vagy külföldön egy-két bajba jutott szörföst ne kellene mentenem.

Marton András (b.) és Utassy Loránd

A megfeleő védőmellény kiválasztásánál is kérjünk tanácsot a szakemberektől

A kötélzet ellenőrzése minden vízre szállás előtt kötelező

Utassy Loránd kislányával a legfiatalabb szörfözővel Bora Lujzával

- Milyen egyéb dolgokra kell figyelnünk még? Kérdeztük Marton András szörf oktató, versenyzőt.

Nagyon sok hasznos tanácsról hallottunk. Azonban soha se menjünk egyedül szörfözni, mert bármikor bármi megtörténhet, lehetőség szerint valaki a partról szemmel kövesse a sportolót. Arra is figyeljünk, ha valaki valamilyen okból a szörfdeszkán ül, menjünk oda hozzá, mert lehet, hogy bajban van, esetleg kimerült és ha mondjuk eltört az árbóca viharban vagy valamilyen műszaki hiba miatt, akkor mindenképpen próbáljon a deszkán maradni, mert az életet menthet. Ezért is nagyon fontos hogy mielőtt vízbe megyünk, ellenőrizzük a felszerelés műszaki állapotát és a kötélzetet. Ezért is jó, hogy az ilyen szörftáborokban a különböző korosztályú tanulókat oktatás közben mindig motorcsónak kíséri, tehát az oktatás teljesen biztonságos körülmények között zajlik. És nem győzzük felhívni a figyelmet arra, hogy kezdő szörföző sose menjen egyedül szörfözni!

Azért, hogy a Balaton élmény maradjon!

A vízi sportok csodálatosak, rengeteg élményt nyújtanak, de a veszély is ott leselkedik, nem érdemes vagánykodni. Azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy az egyre népszerűbb SUP-osoknak is kellene védőmellényt viselni és vagy valamilyen szalaggal rögzíteni a „deszkát” a bokájukhoz, mert ha elfújja a szél, akkor marad az úszás, vitorla hiányában, feltéve, ha az illető tud úszni. A vízibiciklizés is lehet egy csodálatos családi balatoni élmény, de tragédiával is végződhet, mint az elmúlt években jó párszor a Balatonon. Érdemes lenne legalább egy mentőmellény és vagy egy legalább húsz méter hosszú vízen lebegő kötélzet, amelyek életet menthetnek. Érdemes vinni egy feltöltött telefont vízzáró tokban, mert ha elsodorja a szél az alkalmatosságot, akkor legalább képesek segítséget kérni. A szakemberek is állandóan hangsúlyozzák, hogy kánikulában, felhevült testtel sohase ugorjunk a vízbe, alkoholos állapotban meg inkább felejtős.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!