Pénteken nyílik a nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállás Balatonfűzfőn

balaton.vehir.hu 2011. 09. 14. 12:30

Még meg sem nyílt a kiállítás máris meghívást kaptak a kiállító magyar művészek a 2012-es ART EXPRESS kiállítására Új-zélandra.

Az Európa-Magyarország-Balaton 2011. nemzetközi és magyar kortárs képzőművészeti kiállítás sajtótájékoztatóját tartották szerdán délelőtt Balatonfűzfőn.

Veszeli Lajos festőművész, a kiállítás kurátora elmondta a sajtó képviselőinek, hogy a pénteken délután nyíló kiállításon mintegy 160 alkotó közel háromszáz művét nézhetik meg a látogatók. A legnagyobb problémát a 12-14 fokos, de ugyanakkor rendkívül magas páratartalom okozza, ami miatt több papír alapú művet is ki kell hagyni a kiállításból, mert azok az egy hónap alatt rendkívül károsodnának a 40-50 méteres mélységben. Hozzátette: Az október 8-ig csoportosan látogatható kiállítást a kicsomagolástól a záróráig történő mozzanatokat Pászti György fotóművész dokumentálja. A kiállítás történetét pedig a zárásra katalógus formájában nyújtják át minden résztvevő művésznek.

Tóth Betty a Balatonfűzfői Művelődési Központ igazgatója kiemelte: nem véletlen, hogy a tárlat megnyitóját a hazai Kulturális Örökség Napjára időzítették, mert a településen ehhez fogható, ilyen volumenű kiállítást még sosem rendeztek - fogalmazott.

Horváth Erzsébet a Nitrokémia ZRT. képviseletében arról adott tájékoztatást, hogy szombaton és vasárnap a Kulturális Örökség Napján kis csoportos, húsz-harminc főt tudnak a kiállítás helyszínére szállítani. Mind a két napon 9.00, 12.00 és 15.00 órai indulással a II. számű kapu bejáratától, de szükség esetén tudják a járatokat sűríteni. (A kiscsoportos látogatói létszámban már gyemekek is részt vehetnek!)

Papp József korábbi balatonfűzfői tüzoltóparancsnok, a kiállító termek, a földalatti komplexum veszélyeire hívta fel a figyelmet. A megnyitó napján és a többi látogatási napokon is egyszerre maximun 300 fő mehet le a rendkívül szűk és nyirkos lépcsőkön, ennek az előkészületeit a helyi polgárőrséggel közösen végzik. Nagy tömegben sem gyermekek sem mozgásukban korlátozottak nem vehetnek részt, mert a lenti hatalmas termek rendkívül balesetveszélyesek - tette hozzá.

Az Európában is kuriózum helyszínén kiállító magyar művészeket az ART EXPRESS (európai nemzetközi képzőművészeket tömörítő szervezet) képzőművész-vezetője Gabriel Heimler (német-francia) már most meghívta a 2012-es Új-zélandon tartandó nemzetközi kiállításra és az azt követő Hong Kongban és Sidneyben tartandó további bemutatkozási lehetőségre - tájékoztatta Veszeli Lajos képzőművész hírportálunk munkatársát.

A kiállítást a tervek szerint Szőcs Géza Kulturális államtitkár nyitja meg, dr. Bóka István a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, országgyűlési képviselő védnöksége mellett.

Az október nyolcadikán záródó kiállítást kedden-csütörtökön és szombaton délután kettő órakor induló szervezett látogatással lehet megtekinteni.

A szervezők külön felkérik az igen nagyszámú érdeklődőket, művészetpártolókat barátokat, hogy a pénteki nyitó napon az igen szigorú biztonsági intézkedések miatt csak maximum 300 főt áll módjukban a föld alatti volt erőmű termeibe leengedni, az érdeklődők a többi látogatói napokon keressék fel a nem mindennapi kiállítást.

A résztvevő művészek:

Kedvcsinálónak a 2010. 09. 19-én készített képgalériánk a kiállítás helyszínéről: balaton.vehir.hu/kepgaleria/2010-09-19/foldalatti_eromu_balatonfuzfon.html

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!