Új köztéri szobrot avattak Alsóörsön (képgalériával)

balaton.vehir.hu 2011. 07. 09. 17:57

Az Endrődi-Jókai nap alkalmából a község központjában felavatták Raffay Béla szobrászművész Endrődi Sándort ábrázoló bronzszobrát.

A  hagyományos ünnepségsorozat a Jókai hajó megérkezésével vette kezdetét az alsóörsi mólón szombaton délután.  A hajón érkezett dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere és a balatonfüredi Hagyományörző Reformkori Egyesület számos tagja. Majd a Balaton melletti Sirály parkban elhelyezték a megemlékezés koszorút Jókai mellszobránál- A  község központjában Hebling Zsolt  Alsóörs polgármesterének üdvözlő szavait követően Cserép László a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési főosztályának vezetője méltatta az új köztéri alkotást, annak helyi és tágabb irodalmi hatását. Mint fogalmazott, ha létezik fekete mágia, akkor létezik fehér mágia is, hiszen közismert volt Jókai és Endrődi barátsága, irodalmi munkásságuknak hazánkra és határainkon átivelő hatása a mai napig érezteti hatását.

A szobort Békési Eliza és Békési Sára, az alsóörsi Endrődi általános iskola tanulói leplezték le. Az első koszorút a szintén alsóörsi tanuló Szekeres Dominik helyezte el az alkotás talapzatán. Az ökomenikus áldást  követően a híres Jókai bablevessel és pogácsával, borral várták a tikkasztó kánikulában megjelent vendégsereget.

 

Még több fotó a galériában: balaton.vehir.hu/kepgaleria/2011-07-09/hagyomanyos_endrodijokai_nap_unnepseg_alsoorson.html

A mű elkészült az alkotó pihen, Raffay Béla szobrászművész

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!