Alapkőletétel: Kezdetét veszi Tihany új turisztikai fogadóépületének kialakítása a település Főterén

balaton.vehir.hu 2021. 01. 29. 14:51

Tihany, 2021. január 29., péntek – Ünnepélyes alapkőletétel a félsziget Főterén. Mihály jeromos perjel (b.), Magyar Márton MTÜ igazgató, dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára, Tósoki Imre, Tihany polgármestere és Unyi Ferenc NBU Kft.

 A „Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése” című projekt célja a Balaton-felvidék ezer éves múltjának történelmi, természeti és szellemi emlékeire alapozott, modern, a trendeknek megfelelő mégis hagyományokon alapuló, az előtt tisztelgő élmény-turisztikai kínálat megvalósítása. A fejlesztés 2.997 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével valósul meg. A projekt keretében a Tihany Félsziget Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 584 millió forintból hajtja végre az Echo domb tematikus történeti park kialakítását és a volt apátsági Magtár komplex fejlesztését.

A „Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése” című, GINOP-7.1.6-16-2017-00004 azonosítószámú projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., Balatonfüred Város Önkormányzata, Hévíz Város Önkormányzata, a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonp-rofit Kft., Szigliget Község Önkormányzata, Badacsonytomaj Város Önkormányzata, a Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft., a Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., a Tihanyi Bencés Apátság / Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelség konzorciumi együttműködése keretében valósul meg.

A projekt legfontosabb célja, hogy a Balaton part kiemelt épített örökségei, a kulturális turizmus célcsoport igényeivel harmonizáló, interaktív turisztikai attrakcióvá váljanak. Ezért az egész évet lefedő, változatos, valamennyi célcsoport és korosztály igényeinek megfelelő innovatív technikával felvértezett attrakciók életre hívása valósul meg, amelyek biztosítják a kultúrtáj értékelvű hasznosítását, egyenletes kihasználtságát. A sokszínűség mellett a projekt törekszik az új élményelemek kínálatának egymással való harmonizálására, hogy a programok köre mindenkor az adott hely történelmének és termékeinek szellemiségét tükrözze.

A település központjában elhelyezkedő Magtár tökéletes helyszíne a Félsziget értékeit is bemutató multi-funkcionális közösségi és kiállítótérnek. A volt apátsági magtár, mely eddig közösségi házként működött, turisztikai szerepet is kap. A korábban itt működött Művelődési ház, könyvtár és irodák a Civilek Házában kerültek elhelyezésre. Olyan innovatív eszközöket használó turisztikai központ kerül itt kialakításra, amely a helyi értékekre alapozottan, korszerű technológiai megoldásokkal, a kiemelt célcsoport, a családos igényes turisták igényeinek megfelelően kiemelt élményt nyújtó attrakcióként működik egész évben. A műemléki felújítás után, modern, 21. századi, élményalapú, látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítás, információs központ, rendezvényterem, vendégfogadó- és vendéglátó tér kerül kialakításra. A kiállítási anyag elkészítésére közbeszerzési eljárást írtak ki, melynek eredménye a közeljövőben várható.

Tósoki Imre, Tihany polgármester

Magyar Márton, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója

Dr. Kontrát Károly a Belügyminisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője

A kivitelezési munkák 2021 januárjában kezdődnek, befejezésük 2021 késő őszére várható. A beruházás összege bruttó 482 429 133 Ft, a kivitelező az NBU Kft. 2018-ban a cég végezte Tihanyban az azóta Civilek Háza nevet viselő épület felújítását, mely az „Év Balatoni Háza 2019.” építészeti díjpályázaton a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) különdíját nyerte el.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!