Tihany: az év elején még mindenki bizakodó volt

balaton.vehir.hu 2020. 12. 04. 11:29

Tihany, 2020. december 4., péntek - A 2020-as év elején még bizakodóan tervezték az évet az önkormányzatok, majd a járvány első hulláma mindent megváltoztatott, jelenleg pedig a második hullám tombol. Hírportálunk kérdéseire Tósoki Imre, Tihany polgármestere válaszolt.

 -Az év elején még mindenki bizakodó volt, aztán a járvány első hulláma mindent megváltoztatott. Tihany életében mindez hogyan nyilvánult meg?

Valóban, az előrejelzések azt mutatták, hogy a 2020. évi idegenforgalmi szezon nagyon jó lesz, rengeteg előfoglalás volt a szállodákban, már az év elején - február közepétől - a hétvégéken egyre több vendég volt a településen. A világjárvány első hulláma gyökeresen megváltoztatta ezt a helyzetet és kezdetben nem tudtuk, hogyan kezeljük ezt az állapotot - hiszen  az önkormányzatok fennállása óta ilyen szituáció még nem volt Magyarországon.  Ebben a nehéz helyzetben a helyi közösség összefogásának is köszönhetően önkéntesek segítségével gyártottunk maszkokat az állandó lakosok és az üdülőingatlannal rendelkezők számára,  támogatásból kapott fertőtlenítőszereket osztottunk szét az itt élőknek, fertőtlenítettük a közterületeket, a 65 éven felüli nyugdíjasok számára - önkéntesek segítségével - bevásárlást szerveztünk, valamint az általános iskola konyhája a hétvégéken is meleg ételt biztosított az egyedülálló nyugdíjasok számára. Az elsők között voltunk, akik lezárták a település parkolóit és felhívással éltünk a Tihanyt szerető emberek felé, hogy a  a kijárási korlátozás alatt ne jöjjenek ide. A bevételek várható csökkenése miatt szükség volt a költségvetés módosítására és korlátozó intézkedések bevezetésére. 

-A nyár elképesztő tömeget indukált a Balatonnál. Melyek a szezon főbb pozitív és negatív tapasztalatai?

A kijárási korlátozás feloldását követően, májusban még csak a hétvégéken volt számottevő  forgalom a településen, de június elejétől már a hétköznapokon is jelentős számú vendég érkezett hozzánk.  Az, hogy  nagyon sok honfitársunk nem utazott külföldre, jelentős forgalmat indukált a Balaton-parti településeken, így természetesen Tihanyban is. A hétköznapok mellett a korábbi évekhez képest lényegesen több vendég volt a hétvégéken, amely sajnos közlekedési problémákat is okozott. Pozitív hatásnak talán azt említhetjük, hogy a vállalkozások a nyári forgalom emelkedésének köszönhetően a tavaszi forgalomkiesést és veszteséget  pótolni tudták. Negatívumként elsősorban az említhető, hogy a hétvégéken a település iránt megnövekedett érdeklődés miatt a közlekedési helyzet  és az abból adódó parkolási problémák sokszor már kezelhetetlenné váltak.

-Az önkormányzatokat érintő megvonások tükrében mennyiben befolyásolta a bevételek a kiesést?

Az önkormányzatok bevételeit  a koronavírus-helyzet, valamint az ezzel párhuzamosan életbe léptetett kormányzati döntések sajnos negatívan befolyásolták. A gépjárműadó elvonása, az idegenforgalmi adó beszedésének  letiltása, az iparűzési adó befizetésének átütemezése, valamint a parkolás ingyenessé tétele mind komoly bevételkiesést okozott. Ezzel párhuzamosan az első és a második hullám időszaka alatt lényegesen visszaesett a település vendégforgalma, ennek köszönhetően az iparűzési adóbevétel is kevesebb lesz az elmúlt évekhez képest.

Tósoki Imre (Fotó: Tihany TV)

-Tihanyban is szinte az összes rendezvény elmaradt s várhatóan ez így marad az év végéig. Ez mennyiben befolyásolja a helyi közösségek életét?

A jelentősebb rendezvényeink némi átszervezéssel  lebonyolításra kerültek, így a Levendula Fesztivál és a Szüreti Napok programjai is.  A Garda Fesztivál  és a decemberre tervezett forralt bor főző-verseny sajnos - a járvány második hulláma miatt - teljes egészében elmaradt, és az adventi  közösségi programokat is lemondtuk.  Ettől független az adventi vasárnapi gyertyagyújtásokat  - amelyek szűk körben történnek - a kábeltelevízió közvetíti.

 -Most, a járvány második hulláma miatt újabb intézkedéseket kell meghozni, amikor is a helyzet napról-napra szinte változik. Melyek ezek?

Az első hullám tapasztalatai alapján a második hullám beindulásával újra megszerveztük a 65 éven felüli egyedülálló  lakosok ellátását, amelyet önkormányzati dolgozók és önkéntesek végeznek. Ezek a feladatok a következők: bevásárlás, fertőtlenítőszerek és szájmaszkok osztása, a hétvégi főzés újraindítása,  közterületek fertőtlenítése és a lakosság folyamatos tájékoztatása a kialakult helyzetről.

-Veszélyhelyzet esetén hogyan lehet előkészíteni a 2021-es év költségvetését és milyen feltételekkel?

A veszélyhelyzettől függetlenül a hivatalban dolgozó kollégák ellátják feladatukat, igaz, hogy nehéz helyzetben vagyunk, hiszen három kolléga a vírus miatt kiesett a munkából -  ennek ellenére a napi teendőket folyamatosan elvégezzük. A költségvetés előkészítése is zajlik, azt már most látjuk, hogy a Kormány döntése értelmében a 2021.  költségvetési évben sem lehet kalkulálni a gépjárműadóval,  az önkormányzatok semmilyen adóemelést nem hajthatnak végre és 2021-ben kivezetésre kerül az idegenforgalmi adó utáni támogatás is.

 -December a szeretet, az ünnep, az ajándékozás és a meghitt családi beszélgetések időszaka. Tihany minden évben nagyvonalúan megajándékozza a településen élőket. Az idei évben mire számíthatnak?

 Az elmúlt években  a 65 év feletti egyedülálló emberek kaptak karácsonyi ajándékcsomagot az önkormányzat jóvoltából, az idei évben viszont az ajándékozást kiterjesztjük minden, 65 év feletti nyugdíjas állampolgárunkra - ez összesen kb. 300 ajándékcsomag szétosztását jelenti  decemberben, amelyet önkormányzati dolgozók és önkéntesek fognak végrehajtani.

-A rengeteg felmerülő probléma mellett, köszönet illeti mindazokat, akik bármilyen módon küzdenek a járvány ellen. Mi erről a véleménye?

Ebben a nehéz helyzetben mindenképpen elismerés illeti az egészségügyben dolgozókat, valamint a rendvédelmi dolgozókat is, hiszen erőn felül teljesítenek a járvány leküzdése érdekében.

-Végezetül ha tehetné, milyen ajándékkal kedveskedne Tihany lakosi számára a karácsonyfa alatt, mi lenne az újévi kívánsága?

Ha az ember kívánhat újévre, akkor mindenképpen azt szeretném, hogy minél hamarabb túl legyünk a  koronavírus-járványon és  az élet minél előbb visszatérhessen a rendes kerékvágásba; a betegeknek mielőbbi felgyógyulást kívánva.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!