„Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen.” Megemlékezés Tihanyban Trianon 100. évfordulóján

balaton.vehir.hu Forrás: Rózsa Éva 2020. 06. 04. 21:20

Az I. világháborút lezáró békediktátum 100. évfordulóján Tihanyban emlékfa ültetésre, emléktábla avatásra várták a falu lakosságát. A Belső-tó partján megrendezett csendes főhajtáson Tósoki Imre polgármester emlékezett a hazánk történelmét azóta is meghatározó eseményről.

 Beszédében kiemelte, hogy 1920 óta három generációnyi idő telt el, feltehetjük tehát a kérdést: miért kell még mindig ezzel a történelmi eseménnyel foglalkoznunk. A válasz egyértelmű: ez az igazságtalan döntés minden magyart, minden családot érintett annak idején, melynek a hatásait a mai napig érezzük. Megemlékezett a békediktátumot követő eseményekről, a több százezer magyarról, aki vagonokban vészelte át a döntést követő időszakot.

Az emlékező beszéd után a polgármester, Barkó Ágoston plébános és a Tihanyi Levendula Klub tagjai emlékfát ültettek el, majd a Tihanyi Népzeneoktatás műsora után felavatták a Trianon emléktáblát, melynek oszlopára minden jelenlévő nemzeti színű szalagot kötött.

A település csatlakozott a „Lélekben együtt- 2020. június 4.” elnevezésű civil kezdeményezéshez is. Az emlékezők délután a falu főterén gyülekeztek, majd együtt vonultak fel az apátság elé, ahol fél öt után megszólaltak a harangok, emlékezve és emlékeztetve arra, hogy 100 évvel ezelőtt azokban a percekben írták alá a békeszerződést. Majd közös ima következett, végül a résztvevők együtt elénekelték a magyar és a székely himnuszt.  

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!