Tihany: a polgármester egy napja

balaton.vehir.hu 2020. 04. 01. 15:22

Tihany, 2020. április 01. szerda - Tósoki Imre, a népszerű Balaton-parti település polgármestere válaszolt hírportálunk kérdéseire.

Az utóbbi időben meglehetősen megváltozott a településen élők mindennapi élete. Hogyan befolyásolta a koronavírus-járvány a település mindennapi életét?

Drasztikus visszaesés tapasztalható a látogatói létszámban. A kijárási korlátozás bevezetését megelőzően már érezhető volt, hogy a helyi lakosok és az üdülőtulajdonosok is komolyan vették azt a felhívást, amit intéztünk feléjük, hogy csak szükség esetén hagyják el ingatlanjaikat, korlátozzák mozgásukat a közterületeken - ennek köszönhetően ténylegesen elmondható, hogy a parkolók üresek, a helyi lakosok csak bevásárlás, gyógyszerellátás és postai ügyintézés céljából hagyják el lakásukat.

Tósoki Imre

Melyek a polgármester napi, legfontosabb teendői?

A mai nap azzal telt, hogy a nap folyamán az intézményvezetőkkel, közösen leegyeztettük a már korábban elfogadott költségvetésünket - azzal a szándékkal, hogy hol és milyen mértékben tudunk költségracionalizálást végrehajtani. Erre elsősorban azért van szükség, mert a kialakult helyzetben lényegesen kevesebb lesz az önkormányzat idegenforgalmi adóból, iparűzési adóból származó bevétele, a közterület-foglalási díjakból származó bevétele. A helyi vállalkozóktól folyamatosan kapjuk az önkormányzati ingatlanra vonatkozó bérleti díj csökkentési kérelmeket, amelyek szintén erre a szezonra bevétel kiesést eredményeznek. A napi munkának a része még a kollégáimmal közösen koordinálni azoknak az önkénteseknek a munkáját, akik segítenek a településen élő idős emberek, ill. a karanténban tartozók gyógyszerellátásában, a bevásárlásaik lebonyolításában, valamint - ha szükséges - az időskorúak ellátásában is.

Tihany is, mint a legtöbb tóparti település az idegenforgalomból él, ami a jelenlegi helyzetben lenullázódott. Miben reménykednek? Mi lesz a település legjelentősebb programjaival, helyi vállalkozóival? Hogyan tudnak segíteni?

Egyértelműen abban bízunk, hogy az állampolgárok felelősségteljesen viselkednek, betartják a szükséges előírásokat és ennek köszönhetően a járvány lelassítható, és nem terjed tovább. Nagyon bízunk abban, hogy akár már júniusban - de legkésőbb júliusban - újra indulhat a balatoni szezon, mert településünkön ez nemcsak az önkormányzat, hanem az itt élő emberek és helyi vállalkozások érdeke is; hiszen balaton-parti településként elsősorban a turizmusból tudunk megélni. A járványhelyzet miatt már több programot is kénytelenek voltunk lemondani, van olyan program (pl. a Kecskeköröm fesztivál) szeretnénk egy későbbi időpontban megtartani, azonban félő, hogy a Levendula Fesztivál megvalósítása ebben a helyzetben ellehetetlenül. Nem nagyon látjuk még, hogy a helyi vállalkozásoknak milyen segítséget tudna önkormányzatunk nyújtani, hiszen az elsődleges kalkulációk szerint településünket is több mint 200 millió Ft veszteség éri ebben az idegenforgalmi szezonban. Egy biztos - az elkövetkezendő időszakban újra kell gondolnunk Tihany turizmusát, amelyet majd a helyi vállalkozókkal közösen egy új turisztikai stratégia megalkotása kapcsán tudunk megvalósítani.

Melyek a legnagyobb kihívások, problémák, amelyeket naponta meg kell oldani?

Napi szinten nyilvántartjuk az önkéntes karanténban lévő tihanyi lakosok és üdülőtulajdonosok létszámát, akiknek esetleges ellátásáról önkormányzatunknak gondoskodni szükséges. A napi munkánkat a Kormány által a veszélyhelyzetben meghozott döntések figyelembevételével kell elvégezni, amely kiterjed a közterületek (pl. játszóterek) folyamatos ellenőrzésére, a vendéglátó egységek nyitvatartásának ellenőrzésére is. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a körzeti megbízottal, aki önkéntesek segítségével végzi az ellenőrzési feladatokat. A Falugondnokság segítségével naponta fertőtlenítjük a közösségi közlekedés legfontosabb pontjait, így a buszmegállókat és azok környezetét. A jó idő beköszöntével a közterületek rendszeres karbantartását is elvégezzük, úgy tesszük a dolgunkat, mint ha bármelyik pillanatban visszaállhatna az élet a normális kerékvágásba.

Kikre számíthat a polgármester a legnagyobb bajban?

Tihanyra mindig is jellemző volt a közösségi összefogás, ennek is volt köszönhető, hogy az elmúlt években több hazai és nemzetközi elismerést ért el a településünk. Most is elmondható, hogy több mint 25 önkéntes jelentkezett a körzeti megbízott munkájának a segítésére, a rászoruló idősek részére történő gyógyszerbeszerzés és bevásárlás elvégzésére, továbbá 23 tihanyi háziasszony jelentkezett, hogy az önkormányzat által biztosított alapanyagokból szájmaszkokat varrjanak az állandó lakosok és a Tihanyba leköltözött üdülőtulajdonosok részére. Az önkéntes munkának köszönhetően több mint 2300 db szájmaszk került legyártásra, amely kiszállításra került mind az állandó lakosok, mint pedig az üdülőtulajdonosok részére. Emellett nagyon sok felajánlást és segítséget kapunk üdülőtulajdonosoktól is, akik akár önkéntes munkával, akár cégeiken keresztül anyagi támogatással, vagy fertőtlenítőszerek beszerzésével segítik önkormányzatunkat a védekezés során.

A példamutató, helyi közösségeket mennyire kovácsolja össze a rendkívüli veszélyhelyzet?

Elmondható, hogy nagy társadalmi összefogás jellemzi településünket a koronavírus okozta problémák leküzdése során, hiszen amint már az előbb is említettem, úgy a helyi lakosok, mint az üdülőtulajdonosok vagy a helyi vállalkozások egyaránt aktívan részt vesznek a közös munkában.
 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!