Üzenet a félszigetről

balaton.vehir.hu 2020. 03. 18. 14:06

Az utóbbi időben számos, a külföldről hazatérő magyaroknak szóló „üzenet” jelent meg - olvasható Tósoki Imre, Tihany polgármesterének írása, amelyet közösségi oldalán tett közzé. Majd folytatja:

 Néhány feladó megragadta az alkalmat, hogy mind kiutazásukat, mind hazatérésüket kárhoztassa, személyükben támadja meg őket.
Tudjuk, hogy a veszély napjaiban mindenki feszült, aggódik saját és szerettei sorsa miatt. A félelem azonban rossz tanácsadó! Ellenséges érzelmeket, agressziót szül. A történelemben láttunk már erre sok példát, és mind tragikusan végződött.
Akik hazajönnek, azok nem szegnek törvényt. Olaszországból éppen a kormány hívta haza a kinti magyarokat. Ha hazajöttek, azért tették, mert ide tartoznak, mert a veszély óráiban a családjukkal akarnak lenni. Ezért senki sem tehet szemrehányást nekik! Természetesen elvárjuk tőlük, hogy 14 napra önkéntese karanténba vonuljanak a családjuk és a helyi közösség védelme érdekében.
A mostani pandémia nem jogcím arra, hogy ítélkezzünk mások felett! Ezzel senkinek sem segítünk, sőt, biztos hogy ártunk magunknak és rossz perceket szerzünk másoknak is.
Ne félelemből éljünk! Használjuk fel inkább a helyzetet arra, hogy együtt legyünk családunkkal, és vigyázzunk rájuk. Használjuk fel arra, hogy megkérdezzük szomszédainkat: miben segíthetünk? Itt az alkalom, hogy végiggondoljuk, mi is a fontos az életünkben! És közben tegyünk meg mindent, magunk és mások egészségéért.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!