Kolbászgyúrók versenye a félszigeten

balaton.vehir.hu 2020. 03. 08. 18:46

Gyönyörű tavaszias idő, szíves vendéglátás és jó hangulat várta március 7-én az immáron ötödik alkalommal megrendezett Tihanyi Kolbászgyúró Mulatság vendégeit az Akasztó dombon. A szervezők- Ricza Lajos és Vajda Balázs- az előző évek sikerein felbuzdulva ebben az évben is nagy lelkesedéssel szervezték meg a rendezvényt, mely igazi szívügyük, hiszen Ricza Lajos, Lilu békéscsabai, tehát szülővárosából hozta a kolbász szeretetét. Minden eddiginél több programmal, és rekordszámú, 31 nevező csapattal.

 Csapatok egy része Tihanyból érkezett, de az ország minden pontjáról jöttek csapatok, a díszvendég pedig a magyar kolbászgasztronómia fővárosa, Békéscsaba volt. A programsorozat megnyitóján Kontrát Károly, országgyűlési képviselő, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Tósoki Imre, Tihany polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Sok tihanyi lakos kilátogatott a rendezvényre, és a visszajelzések alapján nagyon jól érezték magukat.

 

 A zsűri idén is szakértőkből állt, Tóth Béla (Fék üzletház), Kántás József mesterszakács, idősebb Ricza Lajos, Varró János, tihanyi alpolgármester valamint a tavalyi békéscsabai kolbászkirály kóstolták végig az elkészült kolbászokat.  Az értékelés szempontjai a kolbász fűszerezése, csípőssége, színe volt. Ezek alapján rangsorolták az elkészült különlegességeket. Egyik fő szempont volt még, hogy melyik kolbász hasonlít a legjobban a magyar hungarikumra, a békéscsabai kolbászra. Ezen szempontok alapján idén a tihanyi Ulti-Team nyerte a versenyt.

 

Szerencsére gyönyörű napsütéses idő várta a látogatókat, a hangulat fantasztikus volt. Már a gyúrás elkezdésétől kezdve élőzene kísérte a rendezvényt. Pillanatok alatt mulatós hangulatba került a falu apraja, nagyja. Amibe természetesen szerepet játszott, "a sör, a bor, a pálinka" ahogy a mulatós dallamokban is hallani szoktuk. Rengetegen látogattak ki a eseményre.  A gyerekeket a Művelődési ház jóvoltából kézműves foglalkozás várta, a nap folyamán fellépett a Tihanyi Asszonykórus, Rakonczai Imre, Dervalics Róbert, Nótár Mary, az LGT emlékzenekar, este pedig a Búgócsiga  együttes húzta a talpalávalót. 

Fotók: Szabó Rőtszakállú Zsolt

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!