A balatoni látott hal ünnepe Tihanyban - Az idei év díszvendége Csopak

balaton.vehir.hu 2019. 11. 16. 18:15

Tihany, 2019. november 16., szombat - A XVIII. Garda Fesztivál második napján balatoni hajókázás, a tó megkoszorúzása, a garda és az újbor megáldása, látványos halsütés és borlovagrend avatás várta az érdeklődőket. A rendezvény idén is több ezer látogatót vonzott a félszigetre.

 Az idei évben hazánk különböző borvidékeiről és a htáron túlról  34 borlovagrend vett részt a szombati programokon. Tósoki Imre, Tihany polgármestere a Szigliget hajón köszöntötte a meghívottakat, aki elmondta, hogy 18 évvel egy maroknyi, baráti társaság gondolta úgy, hogy emléket kell állítani a tihanyi halászoknak, mára ez a rendezvény országos hírűvé nőtte ki magát. Arról is szólt, hogy rendkívül meleg november miatt a tó hőmérséklete tíz fok körüli és a gardák nulla fokos vízben gyűlnek össze, igy most csekély esély volt gardát fogni. Idén Csopak község a rendezvény díszvendége, aminek az az előzménye, hogy a múlt évben a Városok és Falvak Szövetsége keretén belül e kettő település képviselte hazánkat Moszkvában egy gasztro fesztiválon, idén pedig itt a folytatás - fogalmazott a polgármester.

Ambrus Tibor, Rózsa Éva és Tósoki Imre

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere kiemelte, hogy számos ponton kapcsolódik a kettő település, ilyen a bor, a gasztronómia és természetesen a Balaton, hiszen egymás közeli településekről beszélünk - fogalmazott.

Tósoki Imre és Ambrus Tibor

Kis Miklós, a vidékfejlesztésért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte a rendezvényt.

Kis Miklós

A hajókikötőből kifutott Szigligetről és Szent Miklós hajókról, a tihanyi szorosnál megkoszorúzták a Balatont. Majd kikötve Tihanyrévnél a halászok emlékére állított Garda szobor megkoszorúzása következett. A kikötést követően a borlovagrendek, érdeklődők a Bencés Apásághoz vonultak, ahol Korzenszky Richárd megáldotta az újbort és a halat.

 Ezt követően a Pisky sétányon a menet a Visszhang dombra érkezve kipróbálta a tihanyi visszhangot. Majd a hagyományos halsütés vette kezdetét. A rendezvény sátorban borlovagrend avatásra került sor. Idén Ambrus Tibort, Csopak polgármesterét avatták a tihanyi Vinitores Tychonieses Borrend tagjai közé.

Ambrus Tibor borrendi eskütétele

Vasárnap is érdemes ellátogatni Tihanyba, mert a számos kísérő program mellett megrendezésre kerül a Benke László, Laci bácsi emlékére kiírt halászlé és halételek gasztro versenye, amelyre rekord számú 35 (!) csapat jelentkezett, akik a legkülönlegesebb ételeket fogják elkészíteni.

Részletes program ITT olvasható!

Kis Miklós és dr. Kontrát Károly államtitkárok

A garda szobor megkoszorúzása

A tihanyi horgászok által fogott gardák és keszegek

Hagyományos garda sütés

Életképek a szombati napról:

 

Vesztergám Miklós tárogatóművész

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!