Tihanyban átadták az Önkormányzati Szolgáltató Központ – Civilek Házát

balaton.vehir.hu 2019. 03. 12. 15:51

Tihany, 2019. március 12., kedd – Átadták Tihany legújabb beruházását, az Önkormányzati Szolgáltató Központ- Civilek Házát, mely a jövőben kiemelt szerepet kap a település közösségi életében.

 Az új létesítményben a mai kor igényeinek megfelelő modern munkakörülmények között került elhelyezésre a Németh László Művelődési Ház irodája és Könyvtára, a helyi TDM irodája, a Tihany Tv ügyfélszolgálata és stúdiója is. Szintén itt kapott helyet a körzeti megbízotti iroda, a földszinten pedig levendula manufaktúra és lepárló működik a jövőben.

 

Tósoki Imre, Kontrát Károly, Rózsa Éva és Polgárdy Imre

A megjelenteket Rózsa Éva a Németh László Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója köszöntötte, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a zökkenőmentes költözködést az új épületben az elmúlt hetekben, ebbe a multifunkcionális épületbe, ami csodálatos lett – fogalmazott.

Tósoki Imre polgármester a köszönet szavaival illette mindazokat, akik a projekt keretében bármilyen formában is közreműködtek a siker érdekében, külön kiemelte dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő lobbi tevékenységét és Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Önkormányzat elnökének hatékony segítségét, a megye 75 millió forint vissza nem térítendő támogatással biztosította az épület energetikai teljes megújulását.  Arról is szólt, hogy dr. Tóth József a Tihany Fejlesztéséért Alapítvány elnöke saját és cége támogatásával mintegy 170 millió forintból valósítja meg az épület földszintjén a levendula lepárlót és a levendulát bemutató állandó kiállítást, ami az idei Levendula Fesztiválon már üzemelni is fog.

Polgárdy Imre kiemelte, hogy Tihany az elmúlt évek során is rengeteget adott a közösségnek, jelentős fejlesztések valósultak meg, az is mondhatjuk, hogy Tihany aranykorát éli. Éppen ezért a megyei önkormányzat büszke erre a beruházásra.

-Örülök, hogy részese lehetek az elért eredményeknek, ez egy csapatmunka, gyarapodik a település és a közösség is – fogalmazott Dr. Kontrát Károly. Majd kiemelte, hogy az Apátság, a Balaton és a levendula mára már szervesen összefügg, Tihany szimbólumává vált. Hamarosan pedig az új sportcsarnokot is felavathatjuk a településen.

Dr. Tóth József hírportálunk kérdésére elmondta, hogy a levendula lepároló üst egyszeri kapacitása kb. 350 kilogramm szárított levendula, amelyből optimálisan 0,5-1,5 liter levendulaolaj nyerhető. Azt is nagyon fontosnak tartom, hogy a jövőben egy új brendként, márkakén jelenjen meg a piacon a Tihanyban termesztett levendulából készített tihanyi levendulaolaj – fogalmazott.

Mihályi Jeromos, Kontrát Károly, Polgárdy Imre, Tósoki Imre és Korzenszky Richárd

 

 A földszinti levendulaüzem-és manufaktúra építési munkáinak megrendelője a Tihanyi Levendulaolaj Kft. volt, a beruházás nettó 138.367.375.- forint volt. Az önkormányzati épületfelújítási munkák nettó 68.977.200.- forintba kerültek. Tekintettel arra, hogy az ingatlanban többféle funkciót betöltő épület egység került kialakításra Tihany Önkormányzata a TOP 3.2.1.-1-16-VE1-2017-00025 azonosítójú „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” témájú pályázat keretein belül bruttó 75.894.330 forint összeget nyert el a beruházáshoz.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!