Tihany turisztikai attraktivitásának fejlesztése

balaton.vehir.hu 2018. 12. 06. 19:22

A Balaton számára Tihany az egyik nemzetközileg is értelmezhető és értékesíthető márkaképző elem, melynek fejlesztése nélkülözhetetlen a régió desztinációs célkitűzéseinek eléréséhez. A „Tihany turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című projekt célja a Tihanyi Bencés Apátság és környéke, a Pisky sétány, a Csokonai liget, az Echo domb, valamint a Tihanyi Művészek Élményháza fejlesztése.

 A projekt keretében a Csokonai-liget rendezése élő, nyitott szórakoztató központot hoz létre, amely erősíti, kiegészíti a meglévő települési attrakciókat. A ligethez kapcsolódó függőkertek pihenő kertrésze pergolával, asztalokkal és ivókúttal bővítése a megpihenést teszi majd lehetővé az érdeklődők részére. Az Apátság és a Mádl Ferenc tér között húzódó lépcső felújítása is megtörténik, mely során az Apátság ezeréves történelmét bemutató feliratos kőelemeket helyeznek el az ide látogatók számára. A felújítás során új lépcsőt alakítanak ki a legfelső teraszkertre, így a Belső-tóra jó kilátással rendelkező pihenőkertek is új turisztikai élményt jelentenek majd.

Tihanyi Művészek Élményháza

A beruházás során új funkciókkal bővülnek és megújulnak az Apátság területei is. Többek között megtörténik az Apátság belső udvarának rekonstrukciója, kertépítészeti felújítása, a Rege udvar és az Apátság előtti tér burkolatjavítása, a déli terasz és egyéb helyszínek parkosítása. Az Apátság épületének felső szintjén múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítanak ki, valamint az időszaki kiállításoknak helyet adó termek akadálymentesítése és felújítása is megtörténik, mely során új installációs elemeket, világítás- és biztonságtechnikai elemeket telepítenek. A Tihanyi Művészek Élményháza egy szolgáltató intézmény és élményház kombinációja, amely Illyés Gyula, valamint más tihanyi művészek és alkotók bemutatóháza, műemlék és egyben kulturális rendezvénytér is. A tihanyi alkotók, művészek, hagyományok méltó bemutatóhelyének kialakítása az önkormányzati műemléképület és kert felújításával történik majd meg. A projekt keretében sor kerül az Echo domb légkábel mentesítésére, utcabútorok és tájékoztató táblák elhelyezésére és tematikus utak létrehozására is.
 
Apátsági  lépcső
 
A „Tihany turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című, GINOP-7.1.9.-17 -2018-00014 azonosítószámú projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, Tihany Község Önkormányzata, a Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., a Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelség, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt., és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány konzorciumában valósul meg összesen 1,869 milliárd forintból. A beruházás tervezett befejezési dátuma 2020 szeptembere.
A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!