Bukósisak nélkül, ittasan motorozott és elesett

balaton.vehir.hu Forrás: Szekeres Kornél c.r.őrgy. 2018. 08. 08. 09:24

Büntető-és szabálysértési eljárás is indult az 56 éves budapesti férfi ellen.

 

Egy állampolgár értesítette a rendőrséget 2018. augusztus 5-én 20 óra körül, hogy Tihanyban egy segédmotor-kerékpáros elesett és megsérült.

A helyszínre érkező baleseti helyszínelő megállapította, hogy az 56 éves budapesti lakos a segédmotor-kerékpárral való közlekedése során nem viselt bukósisakot. A férfival szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott, így az orvosi ellátás céljából kórházba szállított sofőrtől további mintavételre került sor.

A balatonfüredi rendőrök az 56 éves segédmotor-kerékpáros ellen járművezetés ittas állapotban vétség elkövetése miatt büntetőeljárást, valamint a bukósisak használatának hiánya miatt szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ismét felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a szeszes ital fogyasztásának hatására növekszik az észlelési idő és tompulnak a reflexek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, a veszélyek észlelésében, valamint azok elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, melyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. Jelentős kockázatot jelent az is, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik. Aki ittasan vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és nemcsak önmagát veszélyezteti, hanem esetleges utasait valamint a közlekedés más résztvevőit is. Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az ittas gépjárművezetőkkel szemben.

A motorkerékpárral közlekedők részére a bukósisak használata kötelező! Őket nem védik a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági eszközök, közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. A bukósisak elsődleges szerepe az ütközés során a fejet érő erőhatások enyhítése.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!