Futsal csarnok épül Tihanyban

balaton.vehir.hu 2018. 04. 05. 16:54

Tihany, 2018. április 5., csütörtök – Ünnepélyes keretek között rakták le az új sportlétesítmény alapkövét a Bencés Apátság Illyés Gyula Általános és Alapfokú Művészeti Iskola belső udvarában. A tervek szerint a sportlétesítmény az év végéig elkészül.

 -Pontosan 38 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az általános iskola, ahova én is másfél évig jártam – idézte fel a múltat Tósoki Imre polgármester. Majd arról beszélt, hogy milyen jelentős a mai nap, mert a település fontos sporttörténetében új fejezet nyílik majd a létesítmény átadásával. Önkormányzatunk öt évvel ezelőtt dolgozta ki a település sportfejlesztését. Először átadtuk a kis műfüves sportpályát majd 2016-ban a nagy műfüves sportpályát és az év végén a futsal csarnokot. A Tihanyi FC és a Futsal csapat kiemelkedő eredményeket ért el – tette hozzá. A beruházás mintegy 540 millió forintból valósul meg, amely 340 millió forint TAO forrás, 100 millió forint a magyar kormány, és 100 millió forint Tihany település hozzájárulásával valósul meg. A polgármester külön kiemelte, hogy végre lesz egy olyan hatalmas belső tere a településnek, ahol egyszerre legalább 150 személy is helyet foglalhat, a sporteseményeken túl a csarnok kiemelt közösségi térként, közösségi-rendezvényi térként is funkcionálni fog majd a jövőben.

Kntrát Károly, Tósoki Imre és Sárfalvi Péter

Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerint minden sportot szerető használni fogja az új csarnokot, ezzel a beruházással Tihany még jobban elősegíti az utánpótlás nevelését, az élsportot, az infrastrukturális fejlesztést és nem utolsó sorban nemzetközi rendezvényeknek is otthont adhat az új sportlétesítmény –fogalmazott.

Dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő elmondta, hogy nagy örömmel jött a mai alapkőletételre, mert 2016-óta foglalkozik a sportlétesítmény létrejöttének segítésében és ez a mai nap komoly bizonyítéka annak, hogy az összefogás újabb beruházást eredményezett. A település focicsapata a megyei első osztályban játszik és a futsal csapat is komoly eredményeket ér el – fogalmazott. –A sport is nemzeti ügy, minden településen legyen lehetőség a sportolásra, így Tihanyban is Magyarország szakrális központjában a Balaton gyöngyszemében – zárta gondolatait.

Veszprém megyében jelenleg két futsal csapat működik, ebből az egyik a Tihanyi Futball Club csapata. Ennek a csapatnak nyújt az új beruházás lehetőséget a színvonalas körülmények között zajló edzésekre, felkészülésre és mérkőzések megrendezésére. A csapat eddig bérelt helyszíneken rendezte hazai mérkőzéseit, ezzel az új beruházással otthonra találnak a tihanyi futsalosok.
Mindemelett az új csarnokot természetesen az általános iskola is használni fogja: két osztály testnevelés órájának párhuzamosan történő megtartására lesz alkalmas. Az iskolások mellett a település, a helyi civil társadalom, valamint a helyi sportegyesület is élvezheti majd az új létesítmény hasznát, amely méretéből adódóan kitűnő rendezvényhelyszín, közösségi tér és edzés- illetve versenyhelyszín is lehet egyben.
A munkálatok során az iskola korábbi sportcsarnoka épület teljes egészében elbontásra kerül. Az új létesítmény a 150 fős lelátóval, öltözőkkel, kiszolgáló helyiségekkel, és egy kézilabdapálya méretű játéktérrel a régi terem helyén, az általános iskola udvarán épül meg és összesen 1409,77m2 alapterületű lesz.

Radó László (b.), Kontrát Károly, Tósoki Imre, Sárflvi Péter, Mihályi Jeromos és Horváth Béla

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!