Alapkőletétel Tihanyban

balaton.vehir.hu 2018. 03. 28. 13:42

Tihany, 2018. március 28., szerda - Szerdán ünnepélyes keretek között elhelyezték az Önkormányzati Szolgáltató Ház (Civilek Háza) alapkövét. Az alapkövet Jeromos atya a Tihanyi Bencés Apátság perjele, dr Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Tósoki Imre polgármester helyezték el.

 

 Tihany Község Önkormányzata régóta szerette volna hasznosítani a Major utcában található épületet, mely évek óta üresen áll. Földszinten pékség, az emeleten szállás-férőhelyek voltak kialakítva. A földszint és az emelet külön bejáraton megközelíthető. A 688 m2 teljes alapterületű ingatlan évek óta üresen áll, tárolásra használják.

 

Jeromos atya, Kontrát Károly és Tósoki Imre

 Így megszületett a döntés: mivel a település sikeresen indult a GINOP-7.1.6- 16-2017- 00004 BALATON-FELVIDÉKI KULTÚRTÁJ VILÁGÖRÖKSÉG VÁROMÁNYOSI HELYSZÍN TURISZTIKAI CÉLÚ FEJLESZTÉSE elnevezésű pályázaton, melynek keretén belül többek között a régi Magtár épülete is megújul és új funkciót kap, helyet kellett találni a Magtárban működő Művelődési Ház és könyvtár helyiségeinek, így erre a célra az Önkormányzat a Major utcai épületet alakítja át.

A megújuló épület emeletén így helyet kapnak a Művelődési Ház irodái, a könyvtár helyisége, a Tihany televízió irodája, a stúdió és a kábeltévé ügyfélszolgálat. Itt lesz elhelyezve a Tihanyi legenda Közhasznú Nonprofit Kft. (TDM) irodája is. Az épületben kerül elhelyezésre a helyi körzeti megbízott irodája is, így ő is megújult, az új kor elvárásainak megfelelő körülmények között dolgozhat és fogadhatja az ügyfeleket.

Az alsó szinten kialakításra kerül egy helyi termék előállító üzemegység (levendula lepároló üzem), és egy helyi termék feldolgozó manufaktúra, amely tanműhely és kiállító teremként fog funkcionálni.

A beruházás költségvetése több elemből tevődik össze:

Egyrészt a levendulaüzem- és manufaktúra építési munkái nettó138.367.375,- Ft, másrészt önkormányzati épület felújítási munkák nettó 68.977.200,- Ftba kerülnek.

Az Önkormányzat pályázatot adott be (TOP-3.2.1.-16-VE1-2017 azonosítójú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése”) ez a pályázat jelenleg elbírálás alatt van. A 112 050 000 Ft összköltségű projekt megvalósításához Tihany Község önkormányzata a támogatási konstrukció keretében 75 894 331 Ft vissza nem térítendő támogatást igényelt. A fejlesztés célja az intézmény energiatakarékos és környezetkímélő módon, megújuló energiaforrás felhasználásával történő üzemeltetése.

Tervezett rendeltetés:

A földszinten közös bejárati előtérből recepció nyílik. Innét közelíthetők meg az emeleti irodák és a könyvtár, lépcsőn vagy liften. A levendula lepárló üzem külön lesz üzemeltetve, nyitva tartása eltér az önkormányzati területekétől. A levendulaüzem két fő részre tagolódik: a lepárlóüzem és helyiségei, illetve a manufaktúra.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!