Konzorciumi szerződés balatoni települések között

balaton.vehir.hu 2018. 02. 21. 15:33

Szerdán ismertették az érintett települések vezetői a „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben Tihany térségben” EFOP-os pályázatot a Tihanyban tartott sajtótájékoztatón.

Tósoki Imre Tihany polgármestere bevezetőjében elmondta, hogy összefogással kis települések is komoly pályázatot nyerhetnek konzorciumi formában. A pályázat előkészítése egy évvel ezelőtt kezdődött s ma már elmondhatjuk, hogy a pályázatunkat elsőként tudtuk beadni, elbírálói pedig a legmagasabb pontszámot adták az országban – fogalmazott. Arról is szólt, hogy összességébe n 250 millió forint az elnyert összeg, amelyet az érintett települések 2019 év végéig használhatják fel.

Rózsa Éva a Németh László Művelődési Ház igazgatója röviden ismertette a projekt tartalmát kiemelve, hogy az első sorban a helyi viszonyokhoz igazodva lett kialakítva településenként.

Ambrus Tibor Csopak polgármestere elsősorban a pályázat tartalmának, annak megvalósítása során a szemléletformáló és közösségépítő jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Koncz Imre Balatonakali polgármestere elmondta, hogy számukra az a legfontosabb, hogy generációkon átívelő közös programokat szerveznek és a közép és a felsőoktatásban tanuló diákok számára ösztöndíjat biztosítanak valamit a diákok munkára nevelése is fontos feladat a településen.

Keller Vendel Aszófő polgármestere elmondta, hogy a településükre megpróbálják „visszacsábítani” első sorban a fiatalokat, azokat, akik első sorban Budapesten vagy külföldön vállaltak munkát.

Szabó László Balatonudvari polgármestere elmondta, hogy a 380 lélekszámú településen, a nyáron mintegy ötezer turista- üdülni vágyó jelenik meg, programjaikban, a pályázatban vállaltaknak megfelelően alakítják ki.

Dr. Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője gratulált a nyertes konzorciumban résztvevő települések vezetőinek, az összefogáshoz, munkájukhoz sok sikert kívánt.  A megvalósítandó programok esetében pedig a térség kedvezően hathat a Balaton egész évben történő felkereséséhez, hiszen a magyar családok többsége megengedheti magának, hogy évszaktól függetlenül bármikor felkeresse a Balatont - fogalmazott.

A részletes pályázat az alábbiakban olvasható:

 SAJTÓKÖZLEMÉNY
EFOP – 1.5.2-16/2017-00001
„HUMÁN SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE TÉRSÉGI SZEMLÉLETBEN TIHANY TÉRSÉGÉBEN”
Magyarországon kiugróan nagyok a területi különbségek, legyen szó akár a képzett munkaerő rendelkezésre állásáról, a foglalkoztatottság és munkanélküliség mértékéről. A helyi társadalom összetétele és jellemzői már a nagyobb területi egységek (régiók, megyék, járások) szintjén is nagy eltéréseket mutatnak, nem is beszélve a települések közötti illetve azokon belüli társadalmi különbségekről. Magyarország településszerkezetének egyik lényegi sajátossága, az aprófalvak, valamint a kistelepülések rendkívül magas aránya az összes település számához viszonyítva.
Ezen pályázat általános célja a települési helyi esélyegyenlőségi programokban (HEP), az esélyegyenlőségi célcsoportok helyzetének javítása érdekében tervezett intézkedések megvalósításának támogatása, kiegészítve ill. megerősítve a humán ágazati fejlesztési programok által megfogalmazott célok elérését is. Kiemelt cél a kulturális- és társadalmi tőke, továbbá az egyéni és közösségi cselekvőképesség fejlesztése, amelynek eredményeként az egyes térségekben, településeken, településrészeken élők fel- és megismerik településük emberi, szellemi, tárgyi, környezeti értékeit. Fontos cél a területi különbségek csökkentése a minőségi humán közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása.

A konstrukció kiemelt célcsoportja a hátrányos helyzetű, aktív korú lakosság, a fiatal korú lakosság, az idősek a helyi közszolgáltatásban dolgozók illetve a potenciális alkalmazottak, továbbá nemzetiségek, etnikumok.
Jelen pályázat konzorcium keretében valósul, valósult meg, melynek gesztora Tihany.
A konzorciumi tagok:
-Tihany Község Önkormányzata
-Csopak Község Önkormányzata
-Balatonakali Község Önkormányzata
-Aszófő Település Önkormányzata
-Balatonudvari Község Önkormányzata
-Örvényes Község Önkormányzata
-Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft.


A fenti pályázat keretén belül a települések az alábbi programokat tervezik megvalósítani:
Tihany
A Családsegítő bevonásával végrehajtott, alapszolgáltatáshoz kapcsolódó prevenciós programok tartása
-Egyéni fejlesztési tervek készítése rászorulóknak
-Szakemberek foglalkoztatása közművelődés hiánymunkaköreiben
-Közszolgáltatásokban dolgozók képzése
-Informatikai, nyelvi képzés (12 hónap)
-munkába állás előtti tréning, álláskereséshez kapcsolódó felkészítő tanácsadás
-Hátrányos helyzetű emberek képzése (mentorok)
2018. év a Családok Éve Magyarországon, ezért elsősorban rájuk fókuszálunk a következő rendezvényeken:
-Húsvét
-Gyereknap
-Családi Nap
A Kecskeköröm Ünnep pedig falunappá alakulna.
Tihanyi kiemelkedő nagyrendezvényén, a Levendula Fesztiválon kiemelt szerepet kap a levendula, mint gyógynövény. A Szüreti Napok keretében az egészséges, mértékletes borfogyasztásról, a Garda Fesztiválon ingyenes szűrések, drog prevenciós előadások kerülnek megrendezésre.

Csopak:
Községünk az EFOP pályázat keretében három területen valósíthat meg különböző településfejlesztő, ill. közösségépítő szolgáltatásokat és tevékenységeket. A településfejlesztés terén a település térfigyelő kamerarendszere, valamint a strandi wifi-hálózat újulhat meg.
A pályázatban meghatározott, hátrányos helyzetű célcsoport számára az egyéni fejlesztési tervekhez illeszkedve különféle képzéseket, ill. előadásokat tervezünk megvalósítani: Informatikai, pénzügyi, jogi, valamint jogi szemléletformáló előadásaink mellett a védőnő bevonásával a résztvevőknek lehetőséget biztosítunk szakpszichológiai előadások látogatására is.
A közösségépítés és –formálás jegyében kifejezetten a célcsoportra irányuló rendezvényeket is bevonunk: Ilyen a filmklub-sorozatunk, a településszépítő akciónk zenés fellépőkkel, civil est és lekvárbefőző nap a település civil szervezeteivel, valamint a nemzetiségi napok és a testvértelepülési találkozó keretében megvalósuló programjaink.
Mindemellett – a pályázatnak köszönhetően – még több szezonális munkalehetőséget tudunk biztosítani a strandon, amely szorosan köthető a pályázat legfőbb céljához: a hátrányos helyzetűek munkába való visszavezetéséhez.

Balatonakali:
Balatonakaliban a projekt keretében két éven keresztül a humán közszolgáltatások ellátásában 2 főállású munkavállaló működik közre: egy fő ifjúsági referens és egy fő önkéntes koordinátor. Számos közösségi (gyermeknap, Mikulás) és sportprogram, (gerinctorna, jóga, ping-pong, gyermektorna stb.) nyelvi és informatikai kompetenciafejlesztés valósul majd meg. Az egészségház fejlesztésre (hőszigetelés) kerül, valamennyi közszolgáltatónk működési színvonalát emeljük eszközfejlesztéssel. Wifi hálózat kiépítése valósul meg közösségi terünkön (Forrás park), valamint közbiztonsági intézkedések is lesznek: rendezvénytereinken, strandunkon, köztereinken megerősített biztonsági munka keretében. A művelődő, önszerveződő közösségek szakmai segítséget kapnak a program (közösségi műsorok felkészítése, szervezése) során. A fiatalok tanulásának motiválására ösztöndíj programot indít az önkormányzat. Munkaszocializáció valósul meg elsősorban a fiatalok, de akár több célcsoport számára is, strandi, szezonális munka tekintetében.

Aszófő:
- 1,5 közművelődési szakember felvételét ( 8 órás, 4 órás)
- Nyaranta 1 alkalommal tartandó rendezvény (Szent László Napi Búcsú)
- Az ifjúság visszaorientálása
- Nyugdíjas klub fenntartása
- Néptánc oktatás (évi 10 alakalom)
- Kézműves oktatás és sport (évente 5 alkalom)
- Tanösvény létrehozása
- Települési ösztöndíj kialakítása (évente 5 alkalommal)
- Kisebbséggel kapcsolatos rendezvény (kultúrájuk megismerése évente 2 alkalom)
Balatonudvari:
Balatonudvari Község Önkormányzata egy fő új közösségszervező munkatárs felvételét, programok lebonyolításához szükséges eszközbeszerzést- laptopok, szoftver és honlapfejlesztést valósít meg a pályázati forrásból. Képzéseket, egészségfejlesztést népszerűsítő települési rendezvényeket szűrésekkel, egészségnevelési előadásokkal, rendszeres mozgásos foglakozásokat szervez a célcsoportok számára. Nyári zenei programok keretében különböző kultúrákat ismertet meg. A támogatás a hátrányos helyzetű csoportok egyes programjainak anyagköltségét is biztosítja.
Örvényes:
1 fő szakmai megvalósításban közreműködő munkatárs 24 hónapos napi 4 órás foglalkoztatása.
Számítógép kezelő tanfolyam /20 órában/.
Horgászati oktatás /20 órában/.
Hagyományteremtő programként évente 1 alkalommal káposztafesztivál rendezése.
Sváb bál rendezése a településen élő kisközösségeknek évente 1 alkalommal.
Táncház évente 1 alkalommal
Rendszeres életvitel szerű testmozgás elősegítéseként:
Tartásjavító gerinctorna heti 1 alkalommal
Jóga foglalkozás heti 1 alkalommal
1 egészségnap: kockázatfelmérés és prevenciós szaktanácsadás.
Kézműves foglalkozások
Fiataloknak kondicionáló terem berendezése a Faluházban
Faluház emeleti lépcsőjének újra burkolása

A konzorcium által elnyert támogatás 249.598.557.- Ft, melyből Csopak: 59.842.246,- Ft
Balatonakali: 29.887.051,- Ft, Aszófő: 15.000.000,- Ft, Balatonudvari: 15.000.000,- Ft, Örvényes: 7.500.000,- Ft, Tihany: 72.419.254,- Ft, Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft.: 50.000.000,- Ft Tihany 72.419.254.- forintot fordíthat a pályázatban megfogalmazott célok megvalósítására.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!