Újabb fejlesztések Tihanyban

balaton.vehir.hu 2018. 02. 06. 16:10

Tihany újabb pályázatokon nyert támogatást, közlekedésfejlesztésre, energiahatékonyságra és a Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai fejlesztésre – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón. A beruházások értéke eléri a 800 millió forintot.

Tósoki Imre Tihany polgármestere elmondta, hogy GINOP pályázaton konzorciumi formában a Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. nettó 570 millió forint támogatást nyert el a pályázat keretén belül, ebből a következő célok valósulnak meg: a volt apátsági Magtár komplex fejlesztése és az Echo domb tematikus történeti park kialakítása. A másik kettő TOP-os pályázatból valósul meg Tihany közlekedésfejlesztése és az Illyés Gyula Általános Iskola energiahatékonyság fejlesztés. A polgármester kiemelte, hogy a beruházás során a Major utcában a közműveket (villany,stb.) a föld alá szeretnék elhelyezni, ezért minden érintett szolgáltatóval felvették a kapcsolatot, így a beruház megvalósulásával a Major utca lesz Tihany minta utcája. A munkálatokat a nyári szezon végeztével tervezik a településen megkezdeni, várhatóan szeptember-október hónapokban. Hírportálunk kérdésre, hogy hová fog költözni jelenlegi helyéről a művelődési ház az átalakítások során Tósoki Imre elmondta, hogy a Major utcában fognak kialakítani egy „kulturális negyedet”, a Levendula Látogató Központ és a Szabadtéri színház közötti területen.

 

Tósoki Imre (B.) és Kontrát Károly

Dr. Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője gratulált a nyertes pályázatokhoz, kiemelte, hogy hosszas előkészítés előzte meg a pályázatok előkészítését. A legfontosabb szempont hazánk biztonsága, hiszen Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, ezért kiemelt turisztikai célpont a Balaton és térsége mind a hazai és külföldi turisták körében. Ezért a kormány mindent megtesz, hogy a jövőben is töretlen legyen a térség fejlesztése és fejlődése, amihez minden adott, hiszen a kormány jó teljesítményének köszönhetően több hazai forrás is érkezhet a térségbe.

Részletesen a pályázatokról:

Sajtóközlemény

GINOP-7.1.6- 16-2017- 00004

Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése

 A fejlesztés a Balaton-felvidék ezer éves múltjának történelmi, természeti és szellemi emlékeire alapozott, modern, a trendeknek megfelelő mégis hagyományokon alapuló, az előtt tisztelgő élmény-turisztikai kínálat megvalósítását tervezi.

A projekt főbb adatai:

A projekt időtartama: 2018. január 1. – 2019. november 30.

A projekt 10 tagú konzorciumi együttműködés keretében valósul meg.

A Konzorcium tagjai:

• Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft

(konzorcium vezető)

• Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.

• Balatonfüred Város Önkormányzata

• Hévíz Város Önkormányzata

• Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft.

• Szigliget Község Önkormányzata

• Badacsonytomaj Város Önkormányzata

•Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft.

• Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.

• Tihanyi Bencés Apátság / Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelség

A projekt általános turisztikai tartalma:

A Balaton vize, a tavat körülölelő páratlan szépségű természeti környezet és geológiai sokszínűség egyedi értékekkel bíró turisztikai desztinációvá formálta a Balaton-felvidéki kultúrtáj területét. A változatos földrajzi térszerkezet mellett a Balaton part nevesebb települései hazánk legrégebbi – történelmi – üdülőhelyei között szerepelnek, több évszázadot és generációt átívelő múltjukkal a vízparti turizmus, a kultúra és a szellemi feltöltődés első jelesebb hazai színtereként szolgáltak. Balatonfüred, Szigliget, Badacsony, Tihany, Keszthely vagy Hévíz nyújtotta sokrétű kínálat a múlt évezred hajnalától meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai történelem színpadán, majd később a turizmus piacán, olyan kiemelkedő személyiségek, események otthonaként, pihenő vagy gyógyuló helyként szolgáltak, akik társadalom és történelemformáló szerepe sem elhanyagolható. A hazai kultúra, a vallás, a gyógyítás vagy a művészet jelentős szeglete köthető tehát a Balatonhoz.

A projektben szereplő kulturális örökségek rehabilitációjára, turisztikai fogadóképesség javítására és a bemutatás eszközök modernizálására irányuló komplex fejlesztések a Balaton-felvidék kultúrtáj világörökségi várományos helyszín szerves részeként valósulnak meg. A települések emblematikus épített örökségeinek megújítása kulturális és turisztikai attrakcióvá emelése, többcélú fenntartható hasznosítása és élmény-alapú bemutatása a világörökségi várományos terület elsőrendű feladata.

A projekt célja, hogy a Balaton part kiemelt épített örökségei, a kulturális turizmus célcsoport igényeivel harmonizáló, interaktív turisztikai attrakcióvá váljanak. A szezonon kívül is prosperáló programkínálat a fenntartható, gazdaságilag stabil működés záloga. Ezért az egész évet lefedő, változatos, valamennyi célcsoport és korosztály igényeinek megfelelő innovatív technikával felvértezett attrakciók életre hívása valósul meg, amelyek biztosítják a kultúrtáj értékelvű hasznosítását, egyenletes kihasználtságát. A sokszínűség mellett a projekt törekszik az új élményelemek kínálatának egymással való harmonizálására, hogy a programok köre mindenkor az adott hely történelmének és termékeinek szellemiségét tükrözze.

A meglévő települési egységek és a fejlesztendő attrakciók összehangolásával olyan egyedülálló vonzerőfejlesztés valósul meg a kultúrtáj területén, amely a már meglévő, múzeumi, rendezvényi

szolgáltatókat minőségében és mennyiségében megújítja, bővíti, így komplex, egész évet felölelő turisztikai kínálatot eredményez a Balatonon.  A projekt tervezett költségvetése: 2.997.356.722,-Ft

A projekt Tihanyra vonatkozó tartalmi elemei

Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft 570 millió Ft támogatást nyert el a pályázat keretén belül. Ebből a következő célok valósulnak meg:

Volt apátsági Magtár komplex fejlesztése

A település központjában elhelyezkedő Magtár tökéletes helyszíne a Félsziget értékeit is bemutató multifunkcionális közösségi és kiállítótérnek. A volt apátsági magtár, mely jelenleg közösségi házként működik, turisztikai szerepet kap. Olyan innovatív eszközöket használó turisztikai központ kerül kialakításra, amely a helyi értékekre alapozottan, korszerű technológiai megoldásokkal, a kiemelt célcsoport, a családos igényes turisták igényeinek megfelelően kiemelt élményt nyújtó attrakcióként működik egész évben. A műemléki felújítás után, modern, 21. századi, élményalapú, látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítás, információs központ, rendezvényterem és cukrászda- kávézó kerül kialakításra. A turisztikai központ létrejöttével megszűnő települési közösségi ház funkcióit, a könyvtárat és a művelődési házat, az önkormányzat saját forrásából más épületben fogja elhelyezni.

ECHO domb tematikus történeti park kialakítása

 A Visszhang Domb megújításával, új élménnyel bővül a jelenlegi turisztikai kínálat. A történelmi park (játszópark) elsősorban a gyermekes családok részére biztosít új élményelemet. A park történelmi játékok kipróbálására, kulturális programok megrendezésére ad lehetőséget a kicsik és a felnőttek részére. Ezzel egy tematikus, központi, kulturális, zöldövezeti „negyed” kerül kialakításra. A meglévő épület felújításával pedig turisztikai Info pont, és szolgáltató helyszín, továbbá illemhelyek létesülnek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség végzi  a projekt turisztikai koordinációját és szakmai irányítását.  Ennek keretében felügyelte és a megvalósítás időszakában koordinálja a projekt turisztikai szakmai tartalmának kialakítását valamint megvalósítja a projekt marketing feladatait.

Az egyes fejlesztéseket valamennyi konzorciumi tag saját beruházásában valósítja meg és biztosítja annak üzemeltetését.

 

 „Tihany közlekedésfejlesztése” ( TOP-3.1.1-15-VE1-2016-00024) és „az Illyés Gyula Iskola energiahatékonyság növelése Tihanyban” (TOP-3.2.1-15-VE1-2016-00034)

 TOP-3.1.1-15-VE1-2016-00024

Pályázó neve      TIHANY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe       Tihany közlekedésfejlesztés

Támogatás összege :   180 219 570.- Ft

Összköltség: bruttó 180 219 570.- Ft

Támogatás összege: bruttó 180 219 570.- Ft

A projekt tervezett befejezésének határideje :       2019.07.30.

A projekt keretében a következő fejlesztések valósulnak meg:

-        Major utca felújítása, közlekedésbiztonsági fejlesztése

-        Echo domb utak, járdák felújítása, közlekedésbiztonsági fejlesztése

-        Major utca - Aranyház utca - szerpentin kerékpársáv felfestése, kerékpáros szolgáltatások fejlesztése

-        A Kossuth Lajos utca és a part menti út közlekedésbiztonsági fejlesztése, gyalogátkelőhelyek kialakítása

 

TOP-3.2.1-15-VE1-2016-00034

Pályázó neve      TIHANY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe       Illyés Gyula Iskola energiahatékonyság növelése Tihanyban

Összköltség bruttó Ft 61 776 780

Támogatás bruttó Ft 51 002 613

A projekt tervezett befejezési határideje 2018.10.31.

A projekt keretében a következő fejlesztések valósulnak meg:

A fejlesztés jelentős energia megtakarítást eredményez,

- Külső határoló szerkezetek hőszigetelése.

- Külső határoló szerkezetek szigetelésének javítása a homlokzati nyílászárók korszerűsítésével, cseréjével.

- Fűtési rendszer korszerűsítése kondenzációs gázkazánnal.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!