A tihanyi kilátó

balaton.vehir.hu 2017. 03. 31. 10:36

Hírportálunk kérdéseire Tósoki Imre polgármester válaszolt. Az egész napos bejárásunk során egyetlenegy tihanyi állandó lakossal sem találkoztunk, aki ellenezné a kilátót, inkább sajnálkoztak, hogy ideiglenesen nem látogatható.

- Valóban, nem csak a településünkre érkező vendégek, hanem a helyi lakosok is értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt. Tihany egy turizmusból élő település, ahol szükség van az újabb attrakciókra. A kilátóhoz érkező vendégek okozta problémákat lehet kezelni, ennek érdekében Önkormányzatunk mindent megtesz -fogalmazott Tósoki Imre polgármester.

A kilátó civil kezdeményezésre, hatalmas összefogással jött létre. Nem furcsa, hogy a november 2-i ünnepélyes átadást követőn, pár hónappal később egy civil szervezet (Sajkodért Egyesület) a jogerős építési engedély ellen nyújtott be kifogást, melynek kapcsán az építésügyi hatóság (balatonfüredi) új engedélyeztetési eljárást rendelt el?

Tósoki Imre

- Nem vagyok jártas a jelenleg hatályos engedélyezési eljárásokban, hiszen már három éve nincs Tihanyban építéshatósági ügyintézés. Én is meglepődve hallottam, hogy egy jogerős építési engedélyt vont vissza a másodfok. Jelenleg annyit tudok elmondani az ügyről, hogy folyik a balatonfüredi hivatalban a megismételt eljárás és a mai napon kiadott a jegyző úr egy Függőhatályú végzést, amely rendelkezik a kilátó fennmaradásáról és annak használatbavételéről. Természetesen ez még nem jogerős az érdekelt felek ezt megfellebbezhetik.

Csodálatos panoráma tárul a szemünk elé a kilátóból (Felvételünk az átadáskor készült)

A Bakonyerdő Zrt. közleményében az is olvasható, hogy az újraindított eljárás befejezéséig, vagy az ideiglenes használatba vételi engedély megszerzéséig a kilátó nem látogatható. A kilátó az új jogerős engedélyek birtokában ismét látogatható lesz. A Bakonyerdő Zrt. minden rendelkezésére álló jogi lehetőséget megragad, hogy a balatoni tájban gyönyörködni kívánó kirándulók minél hamarabb újra birtokba vehessék ezt a közjóléti építményt is.

-A jelen esetben mit tehet az önkormányzat, hogyan fogadták a helybéliek a jelenlegi fura állapotot?

-Az önkormányzat, amit tud, azt megteszi az ügy érdekében. Heteken belül kialakítjuk a Tihany központjába bevezető út illetve a 71-es főút kereszteződésében az új, ingyenes, 50-60 férőhelyes murvás megállóhelyet. A Levendula Látogatóközponttól is kitáblázzuk a kilátó megközelíthetőségét, a 71-es főúton pedig tájékoztató táblákat helyezünk el, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy ne Sajkod felől közelítsék meg az Őrtorony kilátót a településre érkező vendégek. A Romkápolna és a Kárász utcák elejére mindkét irányból behajtani tilos táblát helyezünk ki. Ide csak a sajkodi háztulajdonosok hajthatnak be, akiknek ingatlanonként kettő darab behajtási engedélyt biztosítunk. Egyeztettünk a füredi rendőrkapitánysággal, fokozott ellenőrzést végeznek majd az érintett területen. Nagyon reméljük, hogy minél előbb újra látogatható lesz a népszerű kilátó.

Készül az új murvás parkoló a 71. számú főút mellet

Új táblák is kihelyezésre kerülnek, az Apáti templomromtól gyalogosan mindössze 1,25 kilométer a kilátó, kényelmes sétával 25 perc alatt teljesíthető

Tósoki Imre polgármester elmondta azt is, hogy a tavalyi év végén átadott kilátó a település állandó lakosainak körében közel száz százalékos az idegenforgalmi látványosság elfogadottsága. Egy teljes napot töltöttünk a félszigeten, de egyetlenegy olyan állandó lakossal sem találkoztunk, aki ellenezné a kilátót.

Helyiek véleménye

Bodó László (balról), Tósoki Imre és Lukács Ferenc

Bodó László a Paprikaház tulajdonosa (szinte nincs olyan hazai vagy külföldi turista, aki ne fotózkodna a látványosan kidekorált ház előtt) szó szerint azt mondta: „Ne egy nyaralós senki mondja meg nekünk, hogy mit építsünk és mit ne. Azt majd mi döntjük el. Azt is tudomásul kell venni, hogy Tihany az idegenforgalomból él.” Az meg végképp nem igaz, hogy a természetjárók szemetelnek – kapcsolódott a beszélgetésbe Lukács Ferenc "keszeg". Jómagam is többször végigsétáltam a Belső-tótól a kilátóig, de sosem láttam eldobott hulladékot.

Horváthné Balázs Viktória

Horváthné Balázs Viktória az Oázis étterem tulajdonosa elmondta, hogy vállalkozóként és helyi lakosként eddig csak pozitívan tud nyilatkozni a kilátóról, mert januárban és februárban is voltak szobafoglalások, természetjárók az új kilátó miatt érkeztek Tihanyba s foglaltak szállást. A helyiek többsége mára már egész évben gondolkodnak, akik a turizmusból élnek – fogalmazott. Arra is gondolni kell, hogy akik a félszigetre érkeznek, Tihany jó hírnevét viszik a világba, ezért is érthetetlen a „pokoli torony” elnevezés, ezt soha senki nem hallotta a félszigeten. Inkább annak kellene örülni, hogy aktív a turizmus.

A kilátóval kapcsolatos korábbi írásaink ITT, ITT és ITT olvashatók.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!