Farsang Farka Tihanyban - képgalériával

balaton.vehir.hu 2017. 02. 26. 11:12

Szombat délután került megrendezésre a már hagyományosnak mondható Farsang Farka téltemető ünnepség Tihanyban, a Németh László Művelődési házban, és a Mádl Ferenc téren. Az esemény záróakkordjára pedig a Visszhang dombon került sor.

Kora délután kicsit csípős hidegben, de ragyogó napsütésben érkeztek a boros gazdák a művelődési házba, hogy az ünnepélyes eredményhirdetésen kiderüljön kié lett a legjobb bor az idén. Illetve 2016-ban.

Huszonöt nevezés érkezett pénteken a tihanyi boros gazdáktól, azaz huszonöt féle bort kóstolhatott a zsűri. A többségük fehér Olaszrizling, de vörös és rozé bor is volt a nevezők között. A zsűri tagjai, Koczor Kálmán a Koczor pincészet tulajdonosa, Hudák Zoltán főborász mester, Gyukli Gyula borász, Szabó István Balatonfüred-Szőlős hegyközségének elnöke, és Salánki Sándor a Vinitores Tychoneises Borlovagrend elnök nagymestere. Segítőjük pedig Takács Imre nyugalmazott tihanyi hegybíró volt.

A farsangi borverseny minden résztvevője oklevéllel és elismeréssel térhetett haza. Ám Salánki Sándortól nem csak az oklevelet vehették át a nevezők, hanem néhány jó szót és hasznos tanácsot is kaptak az idei évre, hogy még zamatosabb borok készülhessenek Tihanyban.

Az idei borverseny harmadik helyezettje, Takács Imre Hunor olaszrizlingje lett, a díj egy Tihanyt ábrázoló falióra. Második helyezett, Bakos Péter Cserhegyi olaszrizlingje. Az ő ajándéka egy kétrészes boros készlet. Az első helyezett pedig Salánki Péter lett a Cabernet Franc-al, mely Tihany zászlósbora. Az első helyezett ajándéka egy hatszemélyes boros készlet.

A díjátadás után a boros gazdák és az érdeklődő vendégek megkóstolták a nevezett borokat, és némi fonom harapnivaló mellett nagyon kellemes beszélgetéssel zárták a borversenyt.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

Miután a finom borok elfogytak, a Mádl Ferenc térre gyűlt a sokaság, hogy egy vidám, zenés, játékos télűző műsort követően felsétáljon a Visszhang dombra, hogy eléghessen a kiszebábú, és vége legyen a télnek, ami igen csak hosszú és hideg volt.

Mire a Mádl Ferenc térről szép lassan induló tömeg jó hangosan végigsétált a sétányon, igaz, hogy a Balaton szinte egybefüggő, csodaszép jégpáncéljában gyönyörködött, de a napsütés már arról árulkodott, hogy valóban érkezőben van a tavasz.

A Visszhang dombon már sok-sok tihanyi és idelátogató turista gyűlt össze, és alig várták, hogy meggyújtásra kerüljön a szalma és vele együtt a kiszebábú. Azt kell mondjam, hogy meglepően gyorsan égett el a szalma és vele együtt a kiszebábú is, ami remélem, hogy azt jelenti, gyorsan vége lesz a télnek!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!